Blestemele secolului XXI. Bolile cele mai crunte s-au abătut asupra omenirii

Publicat: 10 11. 2016, 11:51
foto:sociologiepublica.wordpress.com

V-ați întrebat vreodată cum ar fi fost viața dumneavoastră dacă v-ați fi născut într-un alt secol, continent, sau univers?

Din păcate oricât de avansată ar fi știinta, și oricât de mult s-ar emancipa omenirea, un lucru este cert…tehnologia atrage după ea catastrofe imense.

Trăind în secolul vitezei, așa cum mai este numit, omul aleargă necontenit să strângă cât mai multe foloase materiale fără a ține cont de cea mai importantă avere și anume sănătatea.

Atfel, bolile sistemului circulator şi cancerul sunt afecţiunile care au ucis cei mai mulţi europeni, potrivit datelor Comisiei Europene. Sinuciderile, urmate de accidentele de transport, sunt principalele cauze ale deceselor pe teritoriul Uniunii Europene, potrivit descoperă.ro

În România, principala cauză de mortalitate rămâne boala cardiovasculară, 40 de români mor zilnic din această cauză. Pe lista celor mai frecvente afecțiuni cardiace se află și accidentul vascular.

„Se moare din cauza infarctului la vârste tot mai tinere. În plus, accidentul vascular cerebral este şi el întâlnit tot mai des în rândul populaţiei tinere, fapt ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă. Un bărbat sau o femeie care la 40-50 de ani suferă un accident vascular cerebral în urma căruia rămâne paralizat, nu numai că este dependent de familie şi consumator de fonduri, dar nici nu mai produce ceva. Este o persoană care consumă fără amai produce, fapt ce ar trebui luat în considerare în condiţiile în care ştii că ai nişte mecanisme prin care poţi preveni acest lucru”, relatează site-ul descoperă.ro

O altă creștere alarmantă o au bolile psihice și depresia. Am devenit o mână de oameni tot mai preocupați de existența noastră zilieră, am uitat să ne bucurăm de frumusețile naturii, de lucrurile simple, iar asta se vede în gândireși bolile aferente.

„În ultimii ani, rata sinuciderilor a crescut direct proporţional cu numărul tot mai mare al persoanelor care suferă de boli psihice.

Potrivit datelor, incidenţa sinuciderilor este de 9 persoane sub 65 de ani la 100.000 de locuitori. Pe primul loc la acest capitol se află Lituania, aici s-au înregistrat 31 sinucideri în rândul persoanelor sub 65 de ani la 100.000 de locuitori, urmată de Ungaria cu 19 sinucideri în rândul persoanelor sub 65 de ani la 100.000 de locuitori, Estonia cu 17 sinucideri în rândul persoanelor sub 65 de ani la 100.000 de locuitori, Letonia cu 16,8 sinucideri în rândul persoanelor sub 65 de ani la 100.000 de locuitori şi Finlanda cu 16,7 sinucideri în rândul persoanelor sub 65 de ani la 100.000 de locuitori.” conform descoperă.ro

Depresia este consideratăa fi boala secolului în care trăim, deoarece din ce în ce mai multe persoane par a fi afectate de aceasta. Rețetele pentru antidepresive au atins noi recorduri.

Cafeaua, carnea roșie, sau sexul pot fi una din cauzeledepresiei.

Un studiu efectuat pe un esantion de 200 de femei din Australia, a demonstrat ca o treime din acestea au prezentat semne de tristete dupa incheierea unei partide de sex. Acest fenomen este explicat de catre specialisti prin faptul ca regiunea creierului responsabila cu emotiile, amygdala, este mai putin activa in timpul orgasmului, compensand puternic dupa acesta si provocand emotii de tristete, potrivit protv.ro

Dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele pot creşte semnificativ riscul de depresie, boală de care suferă deja peste două milioane de români, iar tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generaţiile anterioare, potrivit Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate, ne informează mediafax.ro

Dependenta de tutun și alcool
Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, peste 600.000 de romani suferăde bronho-pneumopatie obstructivăcronică(BPOC), afecțiune incurabilăcauzată de fumat, în timp ce mult mai mulți suferăde alcoolism.

BPOC se manifestăprin tuse, expectorație, senzația de sufocare în timpul efortului, dificultatea de a urca trepte etc., fiind frecventăîn special în rândul bărbaților de peste 40 de ani, care fumeazăde mai bine de 10 ani.

Alzheimer
Este o boalădegenerativăce afecteazăzone ale creierului ce controleazămemoria, inteligența, capacitatea de judecată, limbajul și comportamentul. Aceasta boalăreprezintăforma cea mai comunăde declin mental saudemențăla persoanele în vârstă.Deși nu existăîncăun tratament care săvindece boala conform sănătatea.bzi.ro