Biserica catolică încă n-a reușit să se ocupe de cazurile de abuz sexual, spune un raport al Vaticanului

Biserica catolică încă n-a reușit să se ocupe de cazurile de abuz sexual, spune un raport al Vaticanului
Imagine de la Vatican din 4 ianuarie 2023, cu mulțimea de oameni adunați să își ia rămas bun de la fostul Papă Benedict al XVI-lea. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Kappeler

Liderii Bisericii care nu reușesc să ia măsuri împotriva preoților pedofili sunt „o altă sursă de rău” pentru victimele abuzurilor sexuale și ar trebui să fie înlăturați din posturile lor, a declarat comisia pentru protecția copilului a Vaticanului, anunță The Guardian.

Comisia a fost înființată în 2024 dar primul său raport a fost publicat în 2024

În primul său raport despre scandalul de zeci de ani care a implicat biserica catolică, Comisia Pontificală pentru Protecția Minorilor a spus că biserica încă nu reușește să se asigure că cazurile de abuz sexual clerical sunt tratate în mod adecvat. De asemenea, a criticat biroul Vaticanului însărcinat cu procesarea plângerilor de lent și secret.

Comisia a fost înființată de Papa Francisc în 2014, iar primul său raport, publicat marți, s-a concentrat pe protocolul bisericesc din 17 țări. Publicarea raportului apare la o lună după ce pontiful a fost mustrat pentru gestionarea abuzurilor de către biserică de către regele Filip al Belgiei și prim-ministrul Alexander De Croo în timpul unei călătorii în țară.

Raportul spune: „De-a lungul celor 10 ani, comisia a văzut liderii bisericii făcând obiectul unor acțiuni și/sau inacțiuni administrative din trecut, care au fost o sursă suplimentară de rău pentru victimele/supraviețuitorii abuzului sexual. O astfel de realitate dezvăluie necesitatea unei proceduri disciplinare sau administrative care să ofere o cale eficientă către demisia sau revocarea dintr-o funcție.”

În plus, raportul spune că victimelor abuzului ar trebui să li se acorde un acces mai mare la informații despre cazurile lor, subliniind în același timp importanța despăgubirii lor „ca un angajament concret” de a promova vindecarea lor. Despăgubirea, totuși, nu ar trebui să fie financiară, ci ar trebui să implice acțiuni precum recunoașterea greșelilor și scuzele publice.

Datorită jurnaliştilor biserica a fost forţată să-şi confrunte istoria de „abuzuri teribile”

Cardinalul Seán O’Malley, şeful comisiei, a declarat în timpul unei conferinţe de presă că datorită jurnaliştilor biserica a fost forţată să-şi confrunte istoria de „abuzuri teribile” şi că raportul a marcat primul pas în „angajamentul său ferm”. pentru a ne asigura că aceste evenimente nu se vor mai întâmpla niciodată”.

„Nimic din ceea ce facem nu va fi suficient pentru a repara complet ceea ce s-a întâmplat”, a spus el.
Anne Barrett Doyle, co-fondatoare a Bishop Accountability, un organ de supraveghere care urmărește cazurile de abuz sexual al clerului, a spus că, deși au existat aspecte lăudabile ale raportului, acesta „evaluează lucrurile de la suprafață” mai degrabă decât „realitatea de pe teren”.

„Nu relevă realitățile centrale și devastatoare: faptul că copiii din biserica catolică sunt încă agresați sexual de către cler și că legea universală a bisericii permite totuși restabilirea acestor preoți dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Nu condamnă faptul că procesul de raportare și investigare a complicităților este viciat, plin de conflicte de interese și secret.”

Doyle a recunoscut că comisia a fost împiedicată de scopul său limitat. „Nu este permis să examinăm cazuri specifice”, a spus ea. „Absurditatea acestei limitări – care cu siguranță nu este un accident – ​​este că comisia nu poate face un audit adevărat. Singurul lucru care contează este dacă episcopii îndepărtează agresorii. Acest raport nu abordează acest lucru, deoarece comisia însăși este neputincioasă să facă acest lucru.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)
16:38 - Incendiu de proporții în Vâlcea, pe Valea Oltului. Peste 10 hectare de pădure au fost afectate
16:21 - Băsescu: Mastodontul PSD-PNL se va menține. Cearta lor e o gogoașă. Fără Opoziție încă 4 ani va fi dezastru. Oamenii, dacă vor să vadă cum e fără Opoziție, să-și aducă aminte că-l voiau pe Bombo în Congo, că dominarea absolută a PSD le-a făcut mult rău (VIDEO)
16:07 - Facebook Messenger vine cu o actualizare spectaculoasă. Apelurile video HD și alte noutăți apar în 2024
16:04 - O nouă taxă pentru românii care locuiesc la bloc! Câți bani vor trebui să plătească în plus la întreținere: „Prima aberație a iernii”