Liderii Bisericii care nu reușesc să ia măsuri împotriva preoților pedofili sunt „o altă sursă de rău” pentru victimele abuzurilor sexuale și ar trebui să fie înlăturați din posturile lor, a declarat comisia pentru protecția copilului a Vaticanului, anunță The Guardian.
În primul său raport despre scandalul de zeci de ani care a implicat biserica catolică, Comisia Pontificală pentru Protecția Minorilor a spus că biserica încă nu reușește să se asigure că cazurile de abuz sexual clerical sunt tratate în mod adecvat. De asemenea, a criticat biroul Vaticanului însărcinat cu procesarea plângerilor de lent și secret.
Comisia a fost înființată de Papa Francisc în 2014, iar primul său raport, publicat marți, s-a concentrat pe protocolul bisericesc din 17 țări. Publicarea raportului apare la o lună după ce pontiful a fost mustrat pentru gestionarea abuzurilor de către biserică de către regele Filip al Belgiei și prim-ministrul Alexander De Croo în timpul unei călătorii în țară.
Raportul spune: „De-a lungul celor 10 ani, comisia a văzut liderii bisericii făcând obiectul unor acțiuni și/sau inacțiuni administrative din trecut, care au fost o sursă suplimentară de rău pentru victimele/supraviețuitorii abuzului sexual. O astfel de realitate dezvăluie necesitatea unei proceduri disciplinare sau administrative care să ofere o cale eficientă către demisia sau revocarea dintr-o funcție.”
În plus, raportul spune că victimelor abuzului ar trebui să li se acorde un acces mai mare la informații despre cazurile lor, subliniind în același timp importanța despăgubirii lor „ca un angajament concret” de a promova vindecarea lor. Despăgubirea, totuși, nu ar trebui să fie financiară, ci ar trebui să implice acțiuni precum recunoașterea greșelilor și scuzele publice.
Cardinalul Seán O’Malley, şeful comisiei, a declarat în timpul unei conferinţe de presă că datorită jurnaliştilor biserica a fost forţată să-şi confrunte istoria de „abuzuri teribile” şi că raportul a marcat primul pas în „angajamentul său ferm”. pentru a ne asigura că aceste evenimente nu se vor mai întâmpla niciodată”.
„Nimic din ceea ce facem nu va fi suficient pentru a repara complet ceea ce s-a întâmplat”, a spus el.
Anne Barrett Doyle, co-fondatoare a Bishop Accountability, un organ de supraveghere care urmărește cazurile de abuz sexual al clerului, a spus că, deși au existat aspecte lăudabile ale raportului, acesta „evaluează lucrurile de la suprafață” mai degrabă decât „realitatea de pe teren”.
„Nu relevă realitățile centrale și devastatoare: faptul că copiii din biserica catolică sunt încă agresați sexual de către cler și că legea universală a bisericii permite totuși restabilirea acestor preoți dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Nu condamnă faptul că procesul de raportare și investigare a complicităților este viciat, plin de conflicte de interese și secret.”
Doyle a recunoscut că comisia a fost împiedicată de scopul său limitat. „Nu este permis să examinăm cazuri specifice”, a spus ea. „Absurditatea acestei limitări – care cu siguranță nu este un accident – este că comisia nu poate face un audit adevărat. Singurul lucru care contează este dacă episcopii îndepărtează agresorii. Acest raport nu abordează acest lucru, deoarece comisia însăși este neputincioasă să facă acest lucru.”