Biologul Răzvan Popescu Mirceni: „Vaccinul anti-COVID ar putea să nu mai fie eficient după un sezon sau două”

Biologul Răzvan Popescu Mirceni: „Vaccinul anti-COVID ar putea să nu mai fie eficient după un sezon sau două”

Potrivit biologului Răzvan Popescu Mirceni, există riscul ca eventualul vaccin anti-COVID să nu mai fie eficient „după un sezon sau două”, în funcțua de cât de mult se va răspândi virusul.

Biologul Răzvan Popescu Mirceni, despre răspândirea virusului COVID-19

„Virusul încearcă să se adapteze tocmai în scopul de a se propaga cât mai eficient, de aceea, pe termen lung, se vor selecta acele tulpini virale, specii, soluții care nu sunt atât de agresive cu gazdele. Este în interesul reproducerii virusului să se poată reproduce cât mai mult. dacă își ucide gaza, această oportunitate, să îi spunem așa, dispare.

Structura de bază a ADN-ului viral rămâne la fel, rămâne acea amprentă care îi da caracteristica de specie, dar o parte din codul de funcționare al său, celulele în care intră, se schimbă și atunci apar tulpini virale noi.Produce aceleași efecte în organism, dar are fie alte căi de intrare, fie alte grupe de celule pe care le afectează”, a precizat biologul la DIGI 24, punctând că unele particularități pot ajuta la identificarea virusului, dacă acesta nu se schimbă foarte mult.

„Dacă se schimbă o serie din particularități, este posibil ca un vaccin x să nu mai fie atât de eficient și asta depinde și de modul lui de acțiune – poate genera direct anticorpi, cu memorie de scurtă durată, fie o garnitură de celule care să recunoască virusul și care reprezintă o memorie de mai lungă durată”, spune medicul.

„Vaccinul anti-COVID ar putea să nu mai fie eficient după un sezon sau două”

Biologul a mai declarat că „există riscul ca un anume vaccin să nu mai fie eficient după un sezon sau două, depinde de cât de mult a ajuns virusul să se replice”.

„Și atunci, cu atât este mai important, mai ales în zonele foarte aglomerate, să se reușească încetinirea propagării lui. Este important ca virusul să nu se replice de foarte multe ori”, a concluzionat Răzvan Popescu Mirceni.

Cine va avea întâietate la vaccinul anti COVID-19 în România

România va beneficiaîn prima tranșă, de aproximativ 1.300.000 de vaccinuri anti Covid-19, atunci când vor putea să fie administrate oamenilor,prin intermediul Comisiei Europene.

Ministrul Sănătății a declarat că România a informat Comisia că jumătate din populația Românieiar avea nevoie de vaccin.

„Noi am solicitat Comisiei Europene pentru populație, jumătate din populația României, aproximativ, și am mers până la 10.700.000 de cetățeni care ar trebui să facă acest vaccin. După cum știți, la nivelul Comisiei Europene s-au încheiat contracte, sunt discuții cu mai multe firme, s-au încheiat contracte cu 2 firme.

Contractul inițial corespunde la 300 de milioane de doze, plus, facultativ, 100 de milioane de doze, în măsura în care se va putea face producția acestei cantități. României, din prima tranșă de 30 de milioane de doze, îi revine 4 %, în jur de 1.290.000 de doze”.

Nelu Tătaru a declaratcă persoanele care vor beneficia de primele vaccinuri sunt categoriile„vulnerabile”, respectiv medicii și profesorii.

„Sunt categoriile vulnerabile și categoriile profesionale, să spunem, medicale și cadre didactice.”, a declarat recent ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”