Rechinii din largul coastelor Braziliei, testaţi pozitiv la cocaină. De unde ar putea proveni drogurile

Rechinii din largul coastelor Braziliei, testaţi pozitiv la cocaină. De unde ar putea proveni drogurile
Unii turiști atrag rechinii cu diverse momeli pentru un selfie, sură foto: captură YT

Cocaina a fost găsită în organismul rechinilor din largul coastei Braziliei și ar putea să le schimbe comportamentul, se tem oamenii de știință.
Biologii marini au testat 13 rechini prelevați din apele de coastă de lângă Rio de Janeiro și au descoperit că toți aveau niveluri ridicate de cocaină în mușchi și ficat.

Drogurile ar putea proveni din canalizarea laboratoarelor ilicite

Într-o lucrare pentru revista Science of the Total Environment, ei au spus că drogul provine probabil din drenajul din laboratoarele ilicite în care se fabrică cocaina sau din excrementele consumatorilor de droguri, prin ape uzate netratate.

S-ar putea să fi provenit chiar de la baloții de cocaină care au fost pierduți sau aruncați peste bord de către traficanții de droguri – dar asta era mai puțin probabil, a spus echipa de specialiști.

Rezultatele au arătat „expunerea cronică din cauza consumului uman de cocaină în Rio de Janeiro și a deversării de urină și fecale umane prin canalizare, precum și din laboratoare ilegale”, a spus dr. Rachel Ann Hauser-Davis, om de știință britanic și membru al echipei de cercetare de la Fundația Oswaldo Cruz din Rio de Janeiro.

„De obicei, nu vedem mulți baloți de cocaină aruncați sau pierduți în mare aici, spre deosebire de Mexic și Florida”, a spus ea pentru The Telegraph, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca rechinii să fi mâncat din pachetele aruncate.

E posibil ca drogul să le fi afectat comportamentul

Cocaina este probabil foarte dăunătoare sănătății animalelor, a spus ea. Nu se știe încă dacă drogul le-a afectat comportamentul, făcându-i mai agresivi și imprevizibili.

„Este posibil, deoarece cocaina vizează creierul, iar comportamentul hiperactiv și neregulat a fost observat la alte animale. Este o posibilitate și sunt necesare studii suplimentare”, a spus dr. Enrico Mendes Saggioro, ecotoxicolog de la Institutul Oswaldo Cruz.

Cercetătorii au găsit în rechinii pe care i-au disecat și i-au supus testelor, concentrații de cocaină de până la 100 de ori mai mari decât cele detectate anterior la alte animale marine. Oamenii de știință au descris descoperirile lor ca fiind „îngrijorătoare” pentru ecosistemul marin.
Cocaina poate dăuna sănătății rechinilor afectând vederea acestora și afectând astfel capacitatea lor de a vâna.

„S-ar putea să începem să observăm rrate de fertilitate și de creștere mai scăzute”, a declarat Dr. Tracy Fanara, expert în ecotoxicologie și ingineria mediului de la Universitatea din Florida, pentru The Telegraph.

Ea a fost de acord că nu există încă dovezi care să sugereze că cocaina încurajează comportamentul agresiv la rechini.
„S-ar putea să nu înnebunească de la cocaină, dar le-ar putea reduce speranța de viață”, a spus dr. Fanara.

Ea a participat la realizarea filmului documentar al Discovery Channel „Cocaine Sharks”, care a explorat dacă rechinii din Golful Mexic se hrănesc cu pachete de cocaină aruncate de traficanți.

Dr. Fanara a adăugat: „Studiul este reprezentativ pentru problemele din întreaga lume, indiferent dacă este vorba despre cocaină sau îngrășăminte sau erbicide. „Eliberăm aceste substanțe chimice în mediu și întrebarea este cum afectăm ecosistemul?”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`