Biografia lui Petre Roman. Care sunt cele mai controversate capitole din viața fostului premier
Petre Roman,74 de ani, este unul dintre cele mai controversate personaje de pe scena politică românească. Acesta s-a remarcat la Revoluție, iar mai apoi a ocupat funcții cheie la vârful statului român. În biografia lui Petre Roman mai scrie că e fondatorul a două partide: Partidul Democrat (ulterior PD-L) și Forța Democrată. El a mai avut o tentativă de a reintra în politică la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Roman s-a aflat pe listele Gabrielei Firea, candidat la Primăria Capitalei, pentru funcția de consilier. Deși obțninuse postul, Roman s-a retras în urma înfrângerii suferite de Firea în fața lui Nicușor Dan.
Biografia lui Petre Român
Născut pe 22 iulie 1946, la București, a fost căsătorit timp de 20 de ani cu Mioară Iulia Român de care s-a despărțit în 2007 și cu ea are două fețe: Catinca și Oana. În 2009 s-a căsătorit cu o cântăreața de manele, Silvia Chifiriuc, care este cu 26 de ani mai tânără decât el. Împreună au un băiat, Petrus.
Petre Roman este un om politic, care a îndeplinit funcția de premier între anii 1990-1991, ministru de externe între 1999-2000 și președinte al Senatului între anii 1996-1999.
Petre Român este fondatorul Partidului Democrat (actualmente PD-L) și al Forței Democrate.
Vorbește fluent franceză, engleză, spaniolă, italiană, rusă și are că pasiuni lectură, înotul și alpinismul.
Biografia să este insă marcată de Revoluția Romană din 1989. În 22 decembrie 1989, Petre Român pronunța, din balconul sediului Comitetului Central, prima Declarație contra dictaturii comuniste, participând direct, împreună cu ținerii revoluționari, la evenimentele ce au avut loc în centrul Bucureștiului în zilele de 21 și 22 decembrie.
Tot pe 22 decembrie a devenit membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale (CPFSN) constituit pentru coordonarea procesului revoluționar și instaurarea democrației.
Ulterior, fostul premier a fost acuzat de infracțiuni împotrivă umanitătii.
Ce spun procurorii:
„Roman Petre a fost încă de la înființarea CFSN unul dintre factorii importanți de decizie ai acestui organism, iar în această calitate, la fel ca suspecții Iliescu Ion și Voiculescu Gelu Voican, a acceptat și oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist.
Deciziile diversioniste au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale României. Acestea s-au materializat prin: deplasarea unor efective militare (eterogene, inclusiv din punctul de vedere al comenzii militare), complet echipate de luptă, inclusiv cu armament greu, în mod voit fără o eficientă coordonare, în interiorul marilor aglomerări urbane ale țării; darea de ordine privind deplasarea unor unități militare pe timp de noapte, fără asigurarea comunicării necesare cu celelalte unități militare dispuse deja în teren; solicitarea repetată prin intermediul TVR ca populația civilă, parțial înarmată, să participe activ la apărarea unor obiective urbane importante. Aceste acțiuni s-au desfășurat pe fondul psihozei teroriste generalizate indusă prin răspândirea în mod repetat a unor informații false privind acțiuni ostile, intense și diversificate, aparținând ”dușmanului terorist”. Informațiile au fost diseminate prin intermediul comunicațiilor militare și civile.
Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecințe deosebit de grave (numeroase pierderi de vieți omenești, vătămări corporale, fizice sau psihice, privarea gravă de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional a unor persoane, suferințe mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu).”
Amintim în acest context că Înaltă Curte de Casație și Justiție a respins în data de 28 noiembrie 2019 solicitarea procurorului general, Bogdan Licu, de deschidere a dosarului Revoluției pe numele lui Petre Român.
Studiile și activitatea profesională a lui Petre Român
1974 – devine doctor în inginerie la Institutul de Mecanică Fluidelor din Toulouse
1971-Obține masterul „Diplome d’Etudes Approfondies” în Franța, , la Universitatea „Paul Sabatier” din Toulouse
1963- 1968 – Facultatea de Energetică a Politehnicii din București (șef de promoție la secția Centrale Hidroelectrice)
În aprilie 2000, primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Chișinău, Republică Moldova.
Din 1990 este profesor universitar la Universitatea Tehnică din Chișinău.
În 1985 i se încredințează conducerea Catedrei de Hidraulica și Mașini Hidraulice de la Facultatea de Energetică.
În 1976 obține titlul de șef de lucrări, apoi conferențiar.
În 1968 devine asistent la Facultatea de Energetică de la Institutul Politehnic București.
În septembrie 2008 este numit, prin decizie a premierului Călin Popescu Tăriceanu, în postul de Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate, potrivit Wikipedia.
-În februarie 2004, a fondat partidul Forță Democrată
-În perioadă 1993 – 2001, a fost președinte al Partidului Democrat
-În perioadă 22 dec. 1999-28 dec. 2000 a fost ministru de stat, ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Mugur Isărescu
-Între 1996-decembrie 1999 a fost președintele Senatului
-În perioda 1996-2000, a fost senator, ales pe listele Partidului Democrat
-Între 1992-1996, a fost deputat PD și președinte al Comisiei de Apărare din Cameră Deputaților
-Între 1990-1992, a fost deputat din partea Frontului Salvării Naționale
-Între 28 iun. 1990 și 26 sept. 1991 a fost prim ministru în Guvernul Petre Român
-În perioadă 26 dec. 1989-28 iun. 1990 a fost premier într-un Guvern provizoriu
Viață personală a lui Petre Român: fugacu o cântăreață mult mai tânără ca el
În februarie 2007, Petre Român s-a despărțit de soția să, Mioară, cu care era căsătorit de peste 20 de ani și a început o nouă poveste de dragoste cu o cântăreața de manele. Silvia Chifiriuc este cu 26 de ani mai tânără decât Român. Cântăreața și-a lansat în anul 1990 un album muzical, intitulat „O pisică îndrăgostită”.
În iunie 2009, Petre Român s-a însurat cu Silvia în mare secret.
În noiembrie 2009, Silvia Chifiriuc a născut un băiețel, pe care l-au botezat Petrus, primul moștenitor de sex masculin al fostului premier. Român a fost alături de soția să pe toată durată operației de cezariană.