Bilet pentru rai. Adevărul despre bătrâna care și-a DONAT averea Catedralei Neamului

Bilet pentru rai. Adevărul despre bătrâna care și-a DONAT averea Catedralei Neamului

Poveste cusută cu ață albă. Cam așa s-ar putea defini cazul bătrânei donatoare pentru Mega-Catedrala BOR. Deși Biserica Ortodoxă a făcut mare tam tam cu privire la o femeie dintr-un sat apropiat de București care și-a donat averea pentru construirea Catedralei Mântuirii, speculând la maximum gestul memorabil acesteia prezentat ca un exemplu lăudabil și demn de urmat.

Cu toate acestea, jurnaliștii de la Vice au descoperit că lucrurile nu stau deloc așa, demontând manipularea nu prea iscusită a colegilor de la ziarul Lumina. Mai jos vă prezentăm întreaga poveste.

Regretabil este și faptul că Biserica se pretează la manipulări grosolane de felul celei prezentate aici. Ipocrizia BOR este greu suportabilă mai ales în situația în care ierarhii și preoții critică acerb acest tip de manipulare la jurnaliști. Se pare că și sfințiile lor au împrumutat bine năravurile jurnaliștilor.

Ghița nu e vreo pustnică, săracă, e doar o femeie la 93 de ani care speră că banii donați pentru Catedrala Neamului îi vor asigura o viață mai bună, dincolo.
Femeia care trăiește cu 16 lei pe zi a donat 10 000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, construcția faraonică din curtea Parlamentului. Catedrala, cu o notă de plată în continuă creștere, este în mare parte finanțată de românii plătitori de taxe. Dar Ghița, așa cum îi zic vecinii din Saelele, un sat din sudul României, a vrut să facă mai mult. Pentru a strânge banii, scrie ziarul Lumina, a mâncat numai seara. Bătrână de 93 de ani e dată drept exemplu de urmat pentru credincioși. Știrea a devenit rapid virală.

O treime din români donează bani Bisericii, mai mult decât în orice alt stat european. Faptul că Biserica s-ar putea autofinanța din contribuțiile membrilor ei e un lucru bun. Dar veniturile Bisericii sunt mult mai diversificate. În schimbul serviciilor spirituale, statul român varsă bani în buzunarele BOR din cel puțin nouă surse diferite. Totodată, BOR își administrează propriile afaceri, scutită de taxe și impozite. Numai anul trecut a scos un profit de 4,2 milioane de euro – puțin sub producătorul de mașini de lux Mercedes-Benz.

Povestea din Lumina slujește unui scop precis: oricât de sărac ești, poți să dai bani Bisericii. M-a intrigat cinismul BOR, așa că am pornit s-o cunosc și eu pe femeia asta. Am găsit o bătrână speriată de povești de groază creștine, preocupată mai degrabă de lumea cealaltă decât de asta, care mai are o singură dorință: un „sfârșit creștinesc". Povestea ei e despre bătrânețe, credință și frică. Realitatea însa, e mai nuanțată decât articolul din Lumina.
Saelele e la vreo două ore și jumătate sud-vest de București. Când am ajuns, m-am oprit prima dată la magazinul din localitate. Vânzătoarea e deja obișnuită să dea indicații jurnaliștilor care întreabă de Ghița. După ce-mi explică cum să găsesc casa femeii, îmi urează „sănătate. Și, dacă ai bani mulți, să dea Dumnezeu să ai, să nu-i duci pe toți la Catedrală".

Nimeresc la casa femeii. Am găsit-o pe banca de la poartă. I-am spus că i-am citit povestea și că am vrut să o cunosc. „Hai, treci aici", îmi zice ea și-mi face semn să să așez. „Credeați că o să ajungeți așa cunoscută pentru donația asta?", sparg eu gheața. „Ce vine de sus, sunt gata să primesc", îmi răspunde. Are 93 de ani și n-a fost niciodată la medic, dar e sănătoasă. Seara ia un medicament „de tensiune". „O dau îndărăt cu o pastilă", îmi explică ea.

Întrebatădacă și-ar dori să ajungă la Catedrală, declară aşa cum numai un om cu credinţă ar face-o:

„Dacă am încredere, e ca și când aș fi fost la București."

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie