EXCLUSIV // România a atins în cursul zilei de marți un nou bilanț al deceselor cauzate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Nu mai puțin de 28 de persoane infectate au decedat, potrivit cifrelor raportate de Grupul de Comunicare Strategică. De asemenea, la nivel național au fost confirmate 1.232 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, dintr-un total de 20.581 de teste prelucrate. Alți 436 de pacienți sunt internați, în acest moment, în secțiile de terapie intensivă ale unităților medicale din toată țara.
În acest context, medicul Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie, a declarat pentru B1.RO că bilanțul sumbru se explică prin cumularea numărului de cazuri de infectare în ultimele săptămâni. Totodată, aceasta a precizat că există o legătură directă între decese și zonele care înregistrează cele mai multe cazuri noi de coronavirus.
“Aceste decese sunt ca urmare a creșterii numărului de cazuri din ultimele patru săptămâni, și mai bine. Aceste decese sunt consecința cumulării unui număr mai mare de cazuri în etapele anterioare, săptămânile sau zilele anterioare. Se remarcă faptul că numărul deceselor raportat se înregistrează în zonele cu cel mai mare număr de cazuri sau chiar în focare, Argeș, Brașov, Olt, Galați Prahova. Este o legătură directă între numărul e cazuri din anumite teritorii și anumite decese pe care le înregistrăm după un interval de timp, de la momentul internării pacienților, mai ales în secțiile de Terapie Intensivă”, a precizat medicul Doina Azoicăi.
Cifrele privind evoluția pandemiei în țara noastră nu sunt deloc încurajatoare. România ocupă locul doi în Europa, după Luxemburg, în ceea ce privește situația numărului de cazuri și de decese cauzate de COVID-19 în ultimele zile, raportate la 100.000.
“Față de celelalte state din Europa, care și ele au înregistrat un număr crescut de cazuri în ultimele 14 zile, România este cu un număr de 81,7 cazuri la 100.000. Este vorba despre cazuri cumulative în ultimele 14 zile. Respectiv două decese la 100.000, cumulate în cele 14 zile. Un număr crescut atât de cazuri, cât și de decese, după Luxemburg care este pe primul loc, mai ales la numărul de cazuri”, a precizat președintele Societății Române de Epidemiologie.
În acest moment, România are o rată de transmitere de 1-1.1, fapt ce înseamnă că fiecare persoană care este confirmată îmbolnăvește o altă persoană. În legătură cu acest aspect, medicul Doina Azoicăi a precizat că această rată ridicată este consecința apariției focarelor de COVID-19:
“Rata de transmitere a noului coronavirus este crescută și pentru faptul că înregistrăm și acest număr mai crescut de cazuri. Ele sunt într-o legătură directă. Această rată este favorizată de apariția focarelor din consemnarea unor zone unde sunt înregistrate mai multe focare și prin faptul că trebuie să revenim la aceeași idee, potrivit căreia respectarea măsurilor pe care le cunoaștem, nu sunt peste tot asigurată. Este un moment mai critic pentru faptul că lumea se deplasează în această perioadă. Puțini sunt cei care vor să renunțe la vacanța pe care și-au planificat-o”.