Bilanțurile pandemiei, greu de comparat. Unele țări raportează decesele „legate” de COVID-19, altele doar pe cele „cauzate” de boală. Unii numără doar în spitale, alții peste tot. Cum face România

Bilanțurile pandemiei, greu de comparat. Unele țări raportează decesele „legate” de COVID-19, altele doar pe cele „cauzate” de boală. Unii numără doar în spitale, alții peste tot. Cum face România
foto: Pixabay

Felul în care este numărat bilanțul real al deceselor legate de COVID-19 a ridicat semne de întrebare încă de la începutul pandemiei, potrivit Politico, care a notat că, spre exemplu, autoritățile din România au prevăzut ca pe toate certificatele de deces să fie menționată infecția cu coronavirus – acolo unde este cazul – ceea ce permite ca toate fatalitățile să fie contabilizate, nu numai cele din spitale.

Există, totuși, mai multe provocări cu care se confruntă autoritățile de pe glob. Anumite țări au realizat mai multe teste, în timp ce altele au făcut mai puține, iar guvernele colectează statisticile diferit, astfel că orice fel de comparație transfrontalieră pare inexactă, fie că vorbim despre numărul îmbolnăvirilor, deceselor sau persoanelor vindecate.

Cum țările folosesc metode diferite de calcul, par să iasă în lumină două curente de gândire: unul al bilanțurilor mai largi, respectiv al celor mai puțin curpinzătoare. Anumiți experți sunt de părere că, pentru o mai mare relevanță a numerelor, ar putea fi evaluat și „excesul de decese” – adică diferența dintre numărul de victime pe care o țară l-a înregistrat în 2020 și cel din perioada similiară a anului precedent.

Cum numără țările europene decesele din bilanțul pandemiei de COVID-19

De exemplu, Austria înregistrează decesele pacienților confirmați cu COVID-19 în urma anchetelor epidemiologice, atunci când ajung la concluzia că moartea s-a produs chiar din cauza bolii infecțioase, având per ansamblu un exces de decese de 57%. În schimb, Țările de Jos contabilizează fatalitățile produse în spital, care se referă la pacienți testați pozitiv, nu neapărat la cei uciși de boală – excesul de decese este de 48%.

Cehia și Germania au un sistem asemănător cu cel din România. Cehii și nemții notează toate decesele legate de COVID-19, indiferent dacă boala infecțioasă a fost cauza morții sau nu, precum și indiferent dacă victima și-a găsit sfârșitul la spital sau nu. Nici în cazul Cehiei sau Germaniei, dar nici în cazul României, Politico nu deține statistica privind excesul de decese din 2020.

Franța numără doar decesele pacienților din spitale și aziluri, legate de COVID-19, nu neapărat din cauza COVID-19. Până în data de 4 aprilie, autoritățile de Hexagon le contabilizau doar pe cele din spitale. Excesul de decese este de 86%.

Italia raportează toate decesele privind pacienți testați pozitiv. Excesul de decese (48%) este valabil doar pentru regiunea Lombardia, unde au fost înregistrate peste jumătate din victimele pe care le are statul italian per ansamblu.

Spania și Suedia înregistrează și ele toate decesele legate de COVID-19. Dacă spaniolii au un exces de decese de 67%, la suedezi este de 90%. În schimb, bilanțul din Marea Britanie cuprinde doar pacienții din spitale, care au fost testați pozitiv înainte să își găsească sfârșitul. După 29 aprilie au fost introduse și cele din aziluri.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`