Bilanț IGSU: Inundații devastatoare în 28 de localități. Peste 5.000 de gospodării sunt afectate de viituri. 320 de persoane au fost evacuate și salvate

Bilanț IGSU: Inundații devastatoare în 28 de localități. Peste 5.000 de gospodării sunt afectate de viituri. 320 de persoane au fost evacuate și salvate
_INQUAM_Photos_George_Calin

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a actualizat duminică bilanțul privind efectele devastatoare ale inundațiilor care au lovit România în ultimele zile.

Conform raportului, inundațiile au afectat 28 de localități din 7 județe, inclusiv Argeș, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş și Vaslui. În Galați și Vaslui, peste 5.000 de gospodării au fost inundate, iar fenomenele meteorologice severe au afectat peste 15.000 de persoane.

4 morți și 2 dispăruți în urma inundațiilor din Galați

Echipele de intervenție au salvat 320 de persoane în ultimele 24 de ore. În județul Galați au fost raportate 4 decese și 2 persoane dispărute. În localitatea Pechea, Galaţi, 11 oameni au refuzat evacuarea și au rămas în podurile locuințelor lor, fiind monitorizați de echipele de intervenție care le-au furnizat alimente și apă.

Eforturile de salvare și evacuare au fost coordonate de Departamentul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și al autorităților locale.

Starea drumurilor din localitățile afectate de inundații

De asemenea, traficul rutier este afectat duminică pe mai multe sectoare de drum din localitățile afectate de inundații. Starea drumurilor este următoarea:

  1. Drumuri Naționale:
    • DN 25 (Galați): Blocat complet între km 20 și km 35 din cauza inundațiilor și a depunerilor de aluviuni. Circulația este suspendată până la finalizarea lucrărilor de curățare.
    • DN 24D (Galați): Inundat pe segmentul de la km 10 la km 15. Se circulă alternativ pe o singură bandă, sub supravegherea forțelor de ordine.
    • DN 26 (Vaslui): Afectat de scurgeri de pe versanți, restricționat pentru vehiculele grele, circulație permisă doar pentru autoturisme și vehicule ușoare.
  2. Drumuri Județene:
    • DJ 242 (Galați): Prezența apei pe carosabil între km 5 și km 8. Echipele de intervenție sunt prezente pentru pomparea apei.
    • DJ 251 (Galați): Drum parțial deteriorat de eroziune, în curs de evaluare pentru reparații. Circulația este îngreunată, recomandăm prudență sporită.
    • DJ 254 (Vaslui): Inundat, cu acces blocat complet în zona km 3-4. Devieri de trafic sunt puse în aplicare, urmați indicatoarele temporare.

Pentru a face față acestei situații de criză, au fost mobilizați pompieri, polițiști, jandarmi, iar la nivel național, situația este coordonată cu ajutorul grupei Operative a IGSU.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-au deplasat în zonele afectate pentru a conduce ședințele operative, asigurând o coordonare eficientă a intervențiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`