73 de kilograme de uraniu radioactiv în stare naturală au dispărut fără urmă, în condiții încă neelucidate de la depozitul de materiale radioactive din județul Bihor.
Potrivit site-ului eBihoreanul.ro, uraniul era sub formă de minereu, fiind păstrat în opt ţevi izolate etanş.
Uraniul era păstrat în clindri metalici sudați la ambele capete. Aceste dispozitive erau folosite la calibrarea stației care măsura radioactivitatea vagoanelor cu minereu expediate de la mina Băița-Plai. “Etaloanele”, denumite așa de către mineri, erau adăpostite într-un buncăr securizat cu o ușă metalică și închis cu lacăt, la baza de materiale din Ștei al Companiei Naționale a Uraniului (CNU).
În luna octombrie CNU a cerut autorizația Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare (CNCAN) pentru un transfer a celor 12 cilindri către Feldioara, unde se află și uzina de prelucrare a uraniului. După ce transferul a fost aprobat, angajații bazei de materiale din Ștei au intrat în bucăr să pregătească tuburile de uraniu, însă au descoperit că 8 dintre cele 12 lipseau. În total, etaloanele conțineau 73 de kilograme de uraniu.
Ulterior CNU a anunțat conducerea Companiei, care la rându-i a transmis CNCAN un raport. Cu toate că o echipă de ofițeri din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, plus inspectori ai CNCAN s-au deplasat pentru a ancheta cazul, incidentul nu a fost mediatizat, din contră a fost ținut în secret.
Mai mult, potrivit sursei precizate, nici Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP) nu a fost anunțată pentru a lua măsuri de protejare a cetățenilor în caz de pericol.
“Nu am fost sesizați, am aflat neoficial despre ce s-a întâmplat. Dacă va fi nevoie de intervenția ori de sprijinul nostru, gestionarii situației, care sunt cei de la CNCAN vor face demersurile necesare. Suntem pregătiți în astfel de cazuri, avem aparatura pentru detectarea radioactivitășii, laborator pentru analize și specialiști. Dacă ni se va cere sprijinul, vom interveni”, a declarat șeful DSP, Marius Pârcioagă.
Expertul pe probleme de radioprotecție Ioan Borza susține că dacă cel care a furat uraniul și a deschis țevile ar putea fi iradiat întrucât minereul se răspândește în mediu ușor.
“Cel care l-au luat putea să taie barele, să arunce conținutul în apă sau în grădină, iar de aici să se răspândească și să fie ingerat sau inhalat (…) Poate le-a montat la gard sau mai știu eu unde, iar cei care trec zilnic pe lângă ele vor fi iradiați permanent”, susține Ioan Borza.
O anchetă a fost demarată, la care participă ofițeri ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Poliția Bihor și de inspectori ai Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare.