Benzina mai ieftină decât apa: Țara unde costul carburanților a atins un nivel surprinzător de mic / Cum a fost posibil

Benzina mai ieftină decât apa: Țara unde costul carburanților a atins un nivel surprinzător de mic / Cum a fost posibil
Foto: Pixabay

Prețul benzinei în Cuba este extrem de scăzut, iar acest carburant înregistrează o scădere constantă pe zi ce trece pentru cei care au dolari.

Benzina din Cuba este mai ieftină decât apa

Benzina cu cifra octanică 94 se vinde în Cuba cu 30 de pesos, echivalentul a 11 cenți pe litru. Această scădere semnificativă a prețului este generată din cauza deprecierii monedei locale (peso) în comparație cu dolarul american.

În Cuba, benzina cu cifra octanică 94 se vinde pe piața neagră la doar 11 cenți pe litru, unul dintre cele mai mici prețuri la nivel global. În contrast, o sticlă obișnuită de apă de 0,5 litri are un preț cuprins între 100 și 200 de pesos, fiind de peste zece ori mai mare decât prețul pentru aceeași cantitate de benzină. Subvenționarea benzinei în Cuba a fost o practică îndelungată, începând cu revoluția condusă de fostul lider Fidel Castro.

Cubanezii se bazează în principal pe turism pentru a obține dolari. Marți, cursul de schimb pe piața neagră a ajuns la 270 de pesos pentru un dolar. Această scădere valorifică puterea de cumpărare a celor care dețin dolari, în special pentru produsele vândute în pesos, cum ar fi carburanții.

Reforma monetară în Cuba alimentează creșterea prețurilor

Cetățenii cubanezi se confruntă cu o situație dramatică atunci când dețin doar pesos, mai ales în contextul prețurilor exorbitante ale benzinei. Costul unui plin de carburant poate consuma chiar și jumătate din salariul minim lunar, stabilit la 2.100 de pesos.

În 2021, moneda cubaneză a înregistrat o scădere accentuată, determinând guvernul să adopte o reformă monetară și să renunțe la sistemul cu două monede. Această schimbare a generat o piață neagră de schimb valutar, contribuind la creșterea rapidă a prețurilor în Cuba.

„Situaţia este una paradoxală. Pe de o parte, politicile statului încearcă să menţină un minim de coeziune socială. Pe de altă parte, tocmai politicile monetare ale statului duc la această adâncire a inegalităţii”, spune Bert Hoffmann, expert pe America Latină la Institutul german pentru studii globale (GIGA), potrivit Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)