Beneficiile și dezavantajele pe care apa cu lămâie le are în organism

Beneficiile și dezavantajele pe care apa cu lămâie le are în organism
Sursă foto: Pixabay

Consumul de apă cu lămâie oferă un aport semnificativ de vitamina C și antioxidanți, fiind o alternativă sănătoasă la băuturile îndulcite. Totuși, există și câteva posibile efecte secundare de care trebuie să fim conștienți.

Beneficiile apei cu lămâie

Apa cu lămâie este cunoscută pentru numeroasele sale beneficii, inclusiv hidratarea și aportul de nutrienți esențiali. Un pahar de apă cu lămâie conține doar 10,6 calorii și oferă 21% din doza zilnică recomandată de vitamina C, un antioxidant puternic. Pe lângă vitamina C, apa cu lămâie conține și cantități mici de folat, potasiu, vitamina B1, B5 și B2, potrivit g4food.ro. 

Consumul de apă este esențial pentru prevenirea deshidratării, care poate cauza simptome neplăcute precum oboseală, piele uscată și constipație. Adăugarea sucului de lămâie poate face apa mai plăcută la gust, stimulând astfel consumul zilnic recomandat de șase până la opt pahare de apă, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.

Apa cu lămâie este o alternativă sănătoasă la băuturile îndulcite

Apa cu lămâie poate fi o opțiune sănătoasă pentru cei care doresc să evite băuturile îndulcite. Băuturile carbogazoase, energizante și alte băuturi cu zahăr adăugat pot duce la probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Înlocuirea acestora cu apă cu lămâie nu doar că reduce aportul caloric, dar ajută și la prevenirea pietrelor la rinichi datorită acidului citric, care reduce aciditatea urinei.

Acidul citric poate, de asemenea, stimula digestia prin creșterea secreției de acid gastric, facilitând descompunerea alimentelor. Un studiu din 2022 a arătat că consumul de apă cu lămâie înainte de masă poate îmbunătăți peristaltismul intestinal, contribuind astfel la o digestie mai bună.

Efectele secundare ale apei cu lămâie

Deși beneficiile sunt numeroase, există și unele riscuri asociate consumului frecvent de apă cu lămâie. Acidul citric prezent în lămâie poate eroda smalțul dinților pe termen lung. Pentru a reduce acest risc, se recomandă consumul apei cu lămâie printr-un pai și clătirea gurii cu apă plată după consum. De asemenea, pentru persoanele sensibile, citricele pot crește producția de acid gastric, provocând arsuri la stomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)