Potrivit unui studiu efectuat pe 1.500 de persoane, usturoiul poate fi considerat un medicament pentru corpul nostru, deoarece contribuie la scăderea colesterolului și reglează glicemia și tensiunea.
Participanților la acest studiu le-au fost administrate în fiecare zi, timp de 14 zile, usturoi sau preparate din usturoi, în cantități cuprinse între 300 miligrame și 22.400 miligrame. În acest timp, cercetătorii au măsurat participanților valorile colesterolului total valorile HDL (colesterolul „bun”) și LDL (colesterolul „rău”) și glicemia, potrivit adevărul.ro.
Rezultatele studiului au arătat că usturoiul ajută la reducerea colesterolului „rău” și îl crește pe cel „bun”. Mai mult are capacitatea de a regla nivelul glicemiei, astfel persoanele care consumă zilnic usturoi poți fi mai ferite de bolile cardiovasculare.
„Această meta-analiză sugerează că intervenția cu usturoi îmbunătățește unii indici lipidici la pacienți și surclasează grupul de control în diverse aspecte și se poate presupune că terapia cu usturoi ar trebui să fie benefică pentru pacienții cu tulburări legate de metabolismul glucozei și al lipidelor”, arată studiul.
Consumul zilnic a trei căței de usturoi este benefic pentru organism, contribuind la reducerea oxidării celulare și a nivelului radicalilor liberi.
De asemenea, în cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că usturoiul poate ajuta la reglarea glicemiei. Persoanele care au participat la studiu au prezentat scăderi semnificative ale glicemiei de dimineață.
„Durata perioadei de intervenție pentru studiile incluse în meta-analiză a fost de trei săptămâni-un an, iar tipurile de usturoi au inclus usturoiul crud, extractul de usturoi îmbătrânit și tabletele de pulbere de usturoi. Rezultatele au arătat că usturoiul are un efect benefic asupra glucozei din sânge și a lipidelor din sânge la om, iar asocierea lor a fost semnificativă din punct de vedere statistic”, mai precizează autorii studiului.