Ben Ferencz, ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nurnberg, a murit. Era născut în România

Ben Ferencz, ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nurnberg, a murit. Era născut în România
Benjamin Ferencz, avocat cu studii la Harvard, a obţinut condamnarea a numeroşi ofiţeri germani care au condus escadroanele itinerante ale morţii în timpul războiului, sursă foto: captură YT

Avea doar 27 de ani când a fost procuror, în 1947, la Nürnberg, unde acuzaţii nazişti, printre care Hermann Göring, au fost judecaţi pentru crime împotriva umanităţii, inclusiv pentru Holocaust, genocidul în care şase milioane de evrei şi milioane de alte persoane au fost ucise sistematic.

Benjamin Ferencz, avocat cu studii la Harvard, a obţinut condamnarea a numeroşi ofiţeri germani

La Nürnberg, Ferencz a devenit procurorul-şef al Statelor Unite în procesul a 22 de ofiţeri care au condus echipele mobile paramilitare cunoscute sub numele de Einsatzgruppen, care făceau parte din faimoasele trupe SS naziste şi al căror rol era să se ocupe de uciderile în masă.

Aceste echipe au efectuat asasinate în masă împotriva evreilor, ţiganilor şi altor persoane – în principal civili – în timpul războiului din Europa ocupată de Germania nazistă şi au fost responsabile pentru mai mult de un milion de morţi.

„Genocidul – exterminarea unor întregi categorii de fiinţe umane – a fost un instrument principal al doctrinei naziste”, a arătat Ferencz.

Toţi inculpaţii au fost condamnaţi, iar 13 dintre ei au primit pedeapsa cu moartea. Acesta a fost primul caz din cariera lui Ferencz.

Născut la 11 martie 1920 în Transilvania, România, Ferencz avea 10 luni când familia sa s-a mutat în Statele Unite, unde a crescut în sărăcie, în cartierul „Hell’s Kitchen” (Bucătăria Iadului) din New York City.

După ce a absolvit Facultatea de Drept de la Harvard în 1943, s-a înrolat în armata americană şi a luptat în Europa, înainte de a se alătura secţiei pentru crime de război a armatei americane, nou înfiinţată.

De-a lungul anilor, Ferencz a criticat acţiunile ţării sale, inclusiv în timpul războiului din Vietnam. În ianuarie 2020, el a scris un articol de opinie în New York Times în care a calificat uciderea de către SUA a unui lider militar iranian de rang înalt, într-un atac cu dronă, drept o „acţiune imorală” şi „o încălcare clară a dreptului naţional şi internaţional”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`