Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară.
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat iniţial că moaştele vor fi reintroduse sâmbătă în interiorul catedralei, însă, în funcţie de afluxul de pelerini, acestea ar putea rămâne încă o zi în curtea lăcaşului de cult.
„În zilele acestea și mai ales la Sfânta Parascheva, sărbătorile astea sfinte e mult mai puternic harul la slujire, la sfanta liturghie și atunci am venit să simt puterea harului. M-am închinat, da. Dacă ești în adevăr și în pace atragi oamenii”, a vorbit Gigi Becali în direct la România TV.
Cunoscutul aromân a mărturisit că astăzi simte sfinţii mai aproape şi că mama lui a fost ajutată foarte mult de Sfânta Parascheva.
„Totul este numai Dumnezeu pentru mine. Şi la mine, chiar şi dacă ar fi ceva rău, zic, dacă o da Dumnezeu, să fie. Că El ştie. Înseamnă că dacă mi-a dat ceva rău, aşa trebuie să fie”, a spus Gigi Becali, vineri, la Iaşi.
În stilul cunoscut, Becali nu a ezitat să scoată bani din buzunar pentru a-i împărți unor pelerini.
Cuvioasa Parascheva, cinistită de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea si a murit la vârsta de 27 de ani. În 1641, moaştele acesteia au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.
În acelaşi an, moaştele au ajuns la Iaşi, fiind aşezate cu cinste în biserica Sfinţii Trei Ierarhi, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva.
Ofializarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost decisă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la data de sărbătorire 14 octombrie.