Când laptele matern nu mai este suficient pentru bebeluş, iar mămica este în căutarea unei soluţii disperate de suplimentare cu mese de lapte praf, este important să fie avute în vedere anumite criterii în acest sens. Sunt situaţii în care copilul pare că nu se satură cu laptele de sân pentru că trece printr-un puseu de creştere, dar şi perioade în care copilul poate refuza categoric sânul, pentru că îi ies primii dinţişori. Înainte de a lua decizia suplimentării meselor de lapte matern cu lapte praf, mămicile trebuie să se informeze bine şi să ceară opinia unui specialist în domeniu.
A veni în completarea meselor de lapte matern cu lapte praf nu este o tragedie şi nici o decizie greşită a părinţilor. Mamele nu trebuie judecate că nu au luat cea mai bună decizie, ci încurajate să îşi crească în continuare frumos copilul.
Deşi se susţine foarte mult ideea alăptării exclusive până la vârsta de 6 luni şi ulterior până la vârsta de 24 de luni, laptele praf nu trebuie privit ca şi un inamic al sănătăţii copiilor, ci ca un aliat al dezvoltării şi bunei creşteri a acestora. Laptele praf este un aliment potrivit pentru bebeluşi din prima zi de la naştere şi până aproape de vârstă de 3 ani. Suplimentarea meselor cu lapte praf tine mai mult de alegerea mamei, dar şi de starea de bine a bebeluşului.
Practic, dacă bebeluşul nu ia bine în greutate şi medicul pediatru sau de familie care îi urmăreşte evoluţia observa acest lucru, poate sugera completarea alăptării cu 2-3 mese de lapte praf zilnic. Dacă bebeluşul pierde în greutate şi nu ia în greutate sau stagnează în acest sens, iar mama simte că bebe nu se sătura, iar puseul de creştere a trecut de mult, cu siguranţă decizia de a completa alimentaţia bebeluşului cu lapte praf este cea potrivită. Organismul fiecărui copil este diferit şi reacţionează diferit în unele situaţii şi de aceea are nevoie de o alimentaţie mai bogată sau mai puţin bogată.
Mama poate suplimenta mesele de lapte matern cu lapte praf ale copilului când:
· se întoarce la muncă şi este nevoită să stea câteva ore departe de copil;
· este nevoită să stea mai mult departe de copil;
· nu are suficient de mult lapte pentru a lăsa copilului la congelator când pleacă de acasă;
· iese la plimbări lungi cu copilul şi nu vrea să alăpteze în public;
· copilul nu ia foarte bine în greutate;
· copilul slăbeşte sau nu se dezvoltă în mod corespunzător;
· mama angajează o bonă sau este ajutată de un membru al familiei câteva ore pe zi cât se odihneşte sau cât îşi face treburile casnice.