UPDATE// Noi probleme la Maternitatea Giuleşti: Trei bebeluşi au fost infectaţi cu stafilocul auriu. // Precizări ASSMB

UPDATE// Noi probleme la Maternitatea Giuleşti: Trei bebeluşi au fost infectaţi cu stafilocul auriu. // Precizări ASSMB
Foto: Inquam Photos / George Calin

UPDATE:În urma apariției în mass-media a situației de la Maternitatea Giulești, ASSMB a făcut mai multe precizări. Aceștia arată că „potrivit definiției Organizației Mondială a Sănătății, se consideră că este infecție nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare, iar nici unul dintre cei trei bebeluși nu s-a reinternat în acest acest termen”. (Precizările integrale la finalul articolului)

Maternitatea Giuleşti are noi probleme privind infecţii nosocomiale cu stafilococul auriu MRSA. La cinci lui de la precedenta criză, alţi trei bebeluşi au fost depistaţi ca fiind infectați cu stafilocul auriu.

Doi dintre bebeluși s-au născut în 23 și 24 aprilie la Maternitatea Giuleşti. După ce au fost externați, copiii au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu din București, unde s-a constatat că sunt infectați cu stafilocul auriu, arată ştirileprotv.ro.

Al treilea caz priveşte un copil ce s-a născut în luna martie.

Niciunul dintre copii nu este în stare gravă. În prezent mai este internat un singur bebeluș, care are probleme respiratorii. Ceilalți 2 copii au avut manifestări cutanate și au fost externați la 2-3 zile.

Reamintim că, în decembrie 2018, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a arătat că sunt 34 de cazuri confirmate de copii cu stafilococ auriu. Mai mulți medici au fost amendați, iar unitatea medicală a fost redeschisă doar după ce au fost finalizate lucrările de igienizare, curățenie și dezinfecție terminală.

Ministerul Sănătății s-a sesizat pe acest caz și a cerut DSP să demareze o anchetă pentru a vedea dacă informația se confirmă.

Ministerul Sănătății a cerut Direcției de Sănătate Publică București să verifice informația apărută la Spitalul de Obsterică Ginecologie “Panait Sârbu” din Capitală, după ce la Spitalul de Urgență Copii Grigore Alexandrescu au fost internați doi copii infectați cu stafilococ auriu. Copiii au fost născuți în perioada martie-aprilie 2019 la Spitalul de Obsterică Ginecologie Panait Sârbu.

Astfel, în perioada 08.05-15.05.2019, la cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari ai DSPMB însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curatenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale.

Mai mult, DSPMB a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” să transmită până la data de 07.05.2019 date referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nasterii, diagnosticul la externare, data externarii. Totodata au fost solicitate masurile instituite in ceea ce priveste investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii nascuti in perioada 25.03.2019-30.04.2019.

Au fost solicitate spitalului rezultatele testelor efectuate in cadrul autocontrolui, in sectiile de neo-natologie, obstetrica-ginecologie, bloc operator, sterilizare si biberonerie precum si rezultatele testarii personalului privind portajul.

Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, a solicitat DSPMB date referitoare la copiii născuti prin operatie cezariană în intervalul 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infectii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare.

DSPMB a solicitat unităților sanitare publice si private sa comunice daca în unitatea respectiva s-au prezentat/internat copii născuti în perioada 25.03.2019-30.04.2019, la Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infectiei stafilococice cu MRSA.

Din informatiile primite pana in prezent, in Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Alexandrescu au fost internate doua cazuri din care unul a fost externat.

Precizări ASSSMB

În urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la presupusa infectare a trei nou-născuți cu o tulpină intraspitalicească de stafilococ auriu, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sârbu”, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București face următoarele precizări:

Potrivit definiției Organizației Mondială a Sănătății, se consideră că este infecție nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare.

Nici unul dintre cei trei bebeluși nu s-a reinternat în acest acest termen.

Astfel, Unul dintre bebeluși s-a născut pe 29 martie și s-a internat la Spitalul Grigore Alexandrescu pe 22 aprilie, adică după 25 de zile. Bebelușul a fost externat pe 28 aprilie.

Un al doilea bebeluș din cei trei născuți la Maternitatea Giulești este în continuare internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie și s-a externat pe 15 aprilie din maternitate. La momentul externării, bebelușul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu în data de 2 mai, adică după 21 de zile, cu sindrom febril.

Cel de-al treilea bebeluș s-a născut pe 23 aprilie și pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar pe 6 mai a fost externat.
In acest moment, în cadrul Spitalului se desfășoară un control al Direcției de Sănătate Publică.

ÎN MOD CURENT, ÎN MATERNITATEA GIULEȘTI SE FAC URMĂTOARELE ACTIVITĂȚI DE CURĂȚENIE ȘI IGIENIZARE:

MĂSURI GENERALE:

Igienizare instrumentar, aparatură, săli de operație, ATI, saloane, săli de naștere;

Protecția personalului medical cu echipament specific;

Măsuri specifice de igienă și curățenie pentru mamă și copil;

Se face curățenie în spital de 3 ori pe zi;

De două ori pe lună, se face curățenie generală și dezinfecție în Blocul Operator, cu materiale autorizate de Ministerul Sănătății;

Personalul medical face de două ori pe an testarea portajului de stafilococ;

Săptămânal, se recoltează culturi de pe suprafețe, lenjerie, alimente, în medie, 150/lună;

Se verifică pe graficele de circulație a germenilor, întocmite de epidemiolog, apariția de germeni multirezistenți.

MĂSURI SPECIALE:

* Toate pacientele efectuează exudat nazal și faringian/zona inghinală/axilă;
* Pacientelor programate pentru cezariană li se recoltează exudat nazal la internare;
* Dacă pacienta este depistată purtătoare de MRSA se inițiază decolonizarea acesteia, inclusiv se face un duș cu betadină;
* În fișa de internare a pacientei se completează toți pașii de igienizare parcurși;
* Din camera de gardă sau pe secții pacientele primesc o broșură informativ (educativă, cu infirmații elementare referiotarea la MRSA) pe care trebuie să o și semneze;
* Medicii curanți recoltează la 33 la sută din paciente, după o zi două de la internare și săptămânal de la pacientele cu internări mai lungi de o săptămână, culturi tegumentare pentru determinarea florei colonizate;
* Tuturor bebelușilor li se recoltează probe bacteriologice de pe tegumente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră