Beatrice Mahler: Persoanele care fumeză de peste 20 de ani ar trebui să îşi facă un examen CT de torace, care poate detecta din timp cancerul pulmonar

Beatrice Mahler: Persoanele care fumeză de peste 20 de ani ar trebui să îşi facă un examen CT de torace, care poate detecta din timp cancerul pulmonar
Sursa foto: Freepik

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, atrage atenția asupra necesității unor analize cu Computerul Tomograf (CT) la torace pentru cei care fumează cel puțin un pachet de țigări pe zi de 20 de ani sau mai mult. Screening-ul poate ajuta la detectarea timpurie a cancerului pulmonar, o afecțiune care deseori nu prezintă simptome evidente, relatează G4Media.ro.

Riscul cancerului pulmonar

Dr. Mahler subliniază că mulți pacienți ajung la Institutul ”Marius Nasta” cu cancer pulmonar sau metastaze pulmonare ale altor tipuri de cancer care nu erau cunoscute anterior. Această depistare tardivă a cancerului are consecințe grave, iar în cazul cancerului pulmonar, simptomele pot fi absente sau minime.

Dr. Mahler îndeamnă la aplicarea acestor programe de screening, care pot contribui la detectarea precoce a problemelor de sănătate și punctează faptul că este esențial ca persoanele care fumează de peste 20 de ani să efectueze un examen CT de torace, în special dacă au peste 55 de ani.

„E un fenomen extrem de grav, această depistare tardivă a cancerului şi dacă vorbim de cancerul pulmonar, lucrurile sunt destul de complexe, pentru că plămânul nu are receptor de durere şi practic orice creşte în plămân, dincolo de simptomatologia care e pusă în seama fumatului, adică o tuse care poate fi cel mult iritativă sau poate să lipsească deloc, persoana respectivă nu are simptome”, a declarat Beatrice Mahler, la Medika TV, răspunzând unei întrebări referitoare la cancerul pulmonar, după valul pandemic de COVID-19.

„Este extrem de important să ne îndreptăm căutările sau direcţia de căutare către programe de screening, să îi facem să înţeleagă că orice persoană care fumează de mai mult de 20 de ani, un pachet de ţigări pe zi, trebuie la peste 20 de ani şi mai ales dacă are mai mult de 55 de ani, să îşi facă un examen CT de torace”, a mai declarat Mahler.

„Trebuie cel puţin să îţi doreşti să te laşi de fumat”

Un alt element important în procesul de screening este renunțarea la fumat. Pentru a beneficia de astfel de programe de screening, este necesar ca cei în cauză să aibă cel puțin intenția de a renunța la acest obicei. Sprijinul și consilierea pentru a renunța la fumat sunt, de asemenea, aspecte esențiale.

„Atunci când vorbim de astfel de programe de screening, nu cred că trebuie să vorbim de relaţia cost-eficienţă sau pe termen scurt, ar trebui să ne gândim la programe de cost eficienţă pe termen lung pentru că trauma emoţională, care nu poate fi cuantificată în bani costul tratamentului oncologic, a radioterapiei, a tratamentului chirurgical, a consilierii psihologice, nu doar pentru pacienţi, ci şi pentru familie, cumulate şi calculate în ani înseamnă mult mai mulţi bani, decât un CT făcut la o parte a populaţiei care folosesc acest tip de obicei”, a precizat Beatrice Mahler.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`