Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a comentat studiul privind popularitatea tutunului încălzit în rândul adolescenților, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan, și a explicat că „există boli care sunt monitorizate la nivel mondial și care produc leziuni pulmonare extrem de severe”.
Întrebată despre studiul respectiv, Beatrice Mahler a explicat: „Cu siguranță, legea permite utilizarea acestor dispozitive și, mai mult decât atât, permite utilizarea lor și în spațiile închise. Avem o reală problemă, dacă ne uităm la copiii din școală – și putem spune că nu sunt doar cei de liceu, problemele încep încă din zona de gimnaziu, când copiii curioși privesc acest obicei ca pe o modă, ca pe ceva cool (fain, în limba engleză, n.r.), dacă îmi permiteți să folosesc acest cuvânt, un lucru care să îi deosebească sau să îi facă să se simtă mari”.
„Această componentă psihologică, care apare în contextul pubertății, pot să o interpreteze și o interpretează greșit, având acces la astfel de dispozitive chiar și în interiorul școlii. Este o problemă reală și gravă pentru că acele dispozitive, conținând substanțe nocive, afectează plămânul – și nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung”, a adăugat medicul.
Întrebată cât de nocive sunt ele, Beatrice Mahler a spus: „Sunt nocive din două puncte de vedere. Pe de o parte, plămânul nostru este structurat astfel încât să poată respira aer curat, să permită doar aerului curat să facă bine organismului. Orice altă substanță care pătrunde în interior produce reacții inflamatorii locale. Sigur, sunt mecanisme de apărare și, cel puțin la vârsta lor, aceste efecte secundare se resimt mai puțin. Reacțiile în timp pe care le pot induce acest consum de substanță de tutun încălzit, însă, există. Există boli care sunt monitorizate la nivel mondial și care produc leziuni pulmonare extrem de severe”.
„Pe de altă parte, un alt lucru extrem de serios și care trebuie privit cu maximă atenție este dependența de gest care se creează odată cu utilizarea acestor dispozitive, o depedendență de gest care, practic, permite ca trecerea către alte tipuri de produse de tutun să fie foarte facilă și să fie doar un moment în care ei vor să încerce altceva, fără să aibă posibilitatea unei interacțiuni cu un psiholog, cu un medic, care să le explice, practic, partea aceasta extrem de alunecoasă și de nesigură pentru sănătatea lor”, a continuat managerul Institutului „Marius Nasta”.