Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este plin de câteva zile, atât la nivelul secției de terapie intensivă, cât și în zona de pacienți confirmați cu COVID-19, și în cea a suspecților, a afirmat dr. Beatrice Mahler, managerul instituției, care a precizat că deși multe persoane sunt externate zilnic, „paturile sunt ocupate în aceeași zi”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Noi, la (n.r. – spitalul) Marius Nasta, suntem în această situație. Terapia (n.r. – secția de terapie intensivă) este plină de câteva zile. În momentul în care se eliberează un loc, el se ocupă în câteva ore. Aceeași situație este și în zona de pacienți confirmați cu COVID-19 și zona de pacienți suspecți. Există un rulaj mare de pacienți. Chiar dacă se externează în fiecare zi un număr mare de pacienți, paturile sunt ocupate în aceeași zi. Practic, nu avem loc”, a afirmat Beatrice Mahler, marți seară, în direct pe B1 TV.
Întrebată de Tudor Mușat ce ar trebui să se întâmple în această situație, ea a răspuns: „Există o coordonare la nivelul centrului operativ. Noi avem raportări zilnice – de fapt, de două ori pe zi – a numărului de paturi existent. Este de menționat faptul că pacienții care se internează sunt pacienți simptomatici, pacienți care au acuze în momentul în care vin în spital, și care au nevoie de asistență medicală. Nu se pune problema internării pacienților asimptomatici sau a pacienților care nu doresc acest lucru. Acest aspect este îngrijorător, cel puțin din ceea ce văd eu la Institutul Marius Nasta”.
Managerul spitalului a vorbit și despre noua lege privind carantina și izolarea, care a intrat în vigoare chiar marți, 21 iulie. Beatrice Mahler a subliniat că „estefoarte important să vedem cum vor fi normele de aplicare a acestei legi. Este extrem de important și eu cred că această lege trebuie să vină în ajutorul pacientului, pentru că atunci când vorbim de internare în spital, vorbim de mai multe instrumente pe care le avem la dispoziție, internare de zi și internare continuă. Dacă vorbim de internare de zi, care este perfect fezabilă pentru un pacient asimptomatic, care nu are probleme, dar are nevoie de o evaluare, acest lucru poate fi făcut foarte bine, pentru că un bilanț biologic și un examen radiologic se pot face în aceeași zi cu recomandări pentru pacient, care să plece la domiciliu. Dacă vorbim într-adevăr de un pacient care chiar dacă este asimptomatic are leziuni pulmonare sau are o afectare din partea altor organe, acolo recomandarea de internare cu siguranță va exista. Sunt convinsă că în momentul în care vor fi explicate motivele internării, nu vom avea situații în care pacientul să nu înțeleagă că este pentru binele lui să rămână în spital”.
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, a transmis și un mesaj populației, făcând apel la respectarea regulilor de siguranță sanitară. Reamintim că, marți, România a înregistrat un nou record negativ la nivel de cazuri noi, în condițiile în care bilanțul prezentat de către Grupul de Comunicare Strategică a arătat că alte 994 de persoane au fost confirmate cu COVID-19, pe un interval de doar 24 de ore.
„Legătura cu autoritățile este prezentă și permanentă. Nu pot să spun că nu avem o colaborare foarte bună. Este extrem de important să se găsească soluții și să apară cât mai repede normele de aplicare a acestei legi, pentru că este extrem de important managementul pe care îl facem din acest moment pacienților asimptomatici și modul în care îi ajutăm, și îi reevaluăm. Pentru populație, recomandările sunt aceleași, dar trebuie să începem cu exemplul personal. Toți trebuie să purtăm mască, toți trebuie să ne spălăm pe mâini. Fiecare din noi trebuie să evităm locurile aglomerate, pentru că această vară este extrem de caldă și tensionată, așa cum nu ne-am dorit-o”, a mai declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.