Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”susține că lipsa pesonalului medical din această perioadă este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe spitale, în contextul creșterii numărului de cazuri de Covid-19.
Aceasta mai spune că situația este îngrijorătoare și pentru pacienții cu boli cronice, care se trataează acolo.
”Nu vreau să mă gândesc că vom ajunge în situaţia de a alege între un pacient oncologic şi un pacient cu COVID. Cancerul nu aşteaptă. La fel, pacienţii cu tuberculoză au nevoie de paturi la ATI. Spre deosebire de pacienţii cu COVID, ei nu pot primi ajutor la Terapie Intensivă la alte spitale din Capitală”, a declarat Beatrice Mahler, pentru Libertatea.
Medicul spune că situația ar putea să fie mai bunădacă și alte spitale ar primi în secțiile de Terapie Intensivă bolnavi COVID.
”Paturi la ATI ar fi, dacă toate spitalele din Bucureşti ar fi de acord să pună umărul. Dacă ar ceda câte zece la sută, să zicem, din paturile lor de ATI, ar scădea presiunea pe noi”, mai spune Beatrice Mahler.
Managerul de la ”Marius Nasta” susține că ar trebui săfie mai mult personal pentru secțiile de Terapie Intensivă.
Facultăţile de profil din România pregătesc doar asistenţi generalişti.
”Pentru ATI, e nevoie de un tehnician care să ştie să folosească aparatele, să aibă empatie pentru pacient. Să ai dorinţa să ajuţi, dar să ai şi abilitatea tehnică, să ai şi milă, dar şi curaj, pentru că mila se termină când trebuie să faci loc curajului de a ajuta pacientul. Să ştii că ce faci tu, chiar dacă-l doare, e o intervenţie pentru viaţă”, afirmă medicul Mahler, pentru Libertatea.
Criza de persoanl ar putea să fie soluționatăprin sesiuni de training, coordonate, eventual, de Ministerul Sănătăţii.