Beatrice Mahler: Cazurile de gripă sunt mai numeroase decât cazurile Covid

Beatrice Mahler: Cazurile de gripă sunt mai numeroase decât cazurile Covid
Foto: Inquam Photos / George Călin

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, atrage atenția că numărul pacienţilor cu infecții respiratorii cauzate de virusul gripal a ajuns să fie mai mare decât numărul pacienților infectați cv SARS-CoV-2:

Explozie a cazurilor de gripă în România

„Avem un număr mare de pacienţi care ajung la Institutul „Marius Nasta” cu infecţii respiratorii cu pneumonii, iar agentul infecţios, cel puţin în ultima săptămână, pare să fie mai frecvent virusul gripal şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2, aşa cum eram obişnuiţi în ultimii ani. Formele de afectare sunt severe la persoanele relativ tinere cu comorbidităţi, adică pacienţi care au afecţiuni respiratorii, dar care necesită internare pentru complicaţii. Complicaţii respiratorii şi una dintre dintre cele mai frecvente este hemoptizia şi sigur insuficienţa respiratorie”, a declarat Mahler,potrivit Agerpres.

Nu doar că sunt mai frecvente, dar cazurile de gripă şi infecţii respiratorii sunt mai complicate, întrucât „vin însoţite de pneumonii extinse cu floră rezistentă la antibiotice”.

„Nu trebuie să uităm de consumul de antibiotice excesiv care s-a produs în aceşti doi ani de pandemie, iar acum tratăm pneumonii bacteriene secundare infecţiei virale pentru că pacienţii care necesită internare au dublă afectare – atât virală, cât şi bacteriană. Pneumoniile acestea mixte trebuie tratate şi din păcate de foarte multe ori ne lovim de rezistenţă la antibiotice, o problemă din nou destul de nouă. Nu era neaşteptată, dar este dificil de gestionat, aş spune”, a declarat medicul.

Beatrice Mahler a spus că în cele mai multe cazuri pacienţii nu pot deosebi dacă infecţia este cu virus gripal sau cu noul coronavirus.

„Nu putem să deosebim tipurile de afectare. Sigur, încă sunt cazuri de infecţie cu COVID care pot să prezinte pierderea mirosului şi atunci pacientul poate să îşi dea seama că probabil că are infecţie COVID, este specific infecţiei COVID. Este extrem de important să abordăm diagnosticul prin testare rapidă, dacă nu putem altfel. Dacă simptomele persistă şi apar complicaţii, cum ar fi o febră înaltă care nu răspunde la tratamentul simptomatic pe care îl administrăm de obicei în răceală, apariţia sângelui în spută, durerile de cap intense, lipsa poftei de mâncare sunt momente în care consultul medical se impune şi prezenţa la cabinetul medicului de familie cel puţin trebuie să fie obligatorie mai ales pentru cele două extreme: copii sub cinci ani şi adulţii care au afecţiuni asociate”, a explicat Mahler.

România ar putea declara epidemie de gripă

România ar putea declara epidemie de gripă, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Antena 3. Epidemia de gripă este declarată dacă se înregistrează o creștere de cel puțin 20% a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive și dacă 10% din probele prelevate sunt pozitive pentru gripă.

În cazul declarării epidemiei de gripă, a menționat ministrul, sunt măsuri generale adresate populației și măsuri obligatorii care vizează unitățile medicale: trebuie adaptat programul de vizite, iar personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție, inclusiv mască.

Alexandru Rafila a subliniat că masca de protecție este obligatorie doar în unitățile spitalicești, iar pentru populație este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate. „Nu se pune problema unor restricții”, a adăugat ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`