Beatrice Mahler: ”Atunci când ajunge se se vaccineze, pacientul trebuie să fie sigur că afecțiunea lui nu e dezechilibrată”

Beatrice Mahler: ''Atunci când ajunge se se vaccineze, pacientul trebuie să fie sigur că afecțiunea lui nu e dezechilibrată''
Sursa Foto: Europa Liberă

Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a precizat, pentru Libertatea, că atunci când un pacient ajunge se se vaccineze, trebuie să fie sigur că afecțiunea sa să nu fie dezechilibrată. 

Aceasta spune că orice persoană care face parte din categoriile menționate din lege se poate adresa Institutului Marius Nasta.

”Avem pacienți cu boli pulmonare, orice persoană care îndeplinește criteriile prevăzute de lege, peste 65 de ani sau alte boli pulmonare cronice sau care face parte din alte categorii menționate din lege poate să se adreseze Institutului Marius Nasta. În acest moment, vaccinarea este recomandată la toate categoriile de vârstă, indiferent dacă au boli pulmonare cronice, cardiace, renale sau hepatice. Atunci când ajunge se se vaccineze, pacientul trebuie să fie sigur că afecțiunea sa să nu fie dezechilibrată. Trebuie să fie într-un moment în care nu prezintă o simptomatologie acută.”, a declarat aceasta pentru Libertatea. 

”Pacienții pot să își evalueze singuri bolile cronice, se știe când trebuie să ajungă la medicul de familie. Dacă începe să tușească mai rău, știe că trebuie să ajungă să se consulte, dar poate să se înscrie pe platforma pusă la dispoziție de Ministerul Sănătății și fără acest consult.”

 

Cum se pot programa pacienții la Institutul Marius Nasta 

 

”Pacienții pot să se programeze direct la numărul afișat pe site-ul Marius Nasta, este un număr special pus la dispoziție pentru cei care nu pot să acceseze site-ul de programare național. Să vii la centrul de vaccinare fără programare poate să creeze probleme, pentru că dozele de vaccin sunt alocate în funcție de numărul de persoane care se programează.”

 

Patru puncte de vaccinare în Institut

 

”Șoseaua Viilor, nr. 90, unde este sediul central al Institutului Marius Nasta. Este extrem de ușor de ajuns. Avem studenți voluntari, avem medici rezidenți pentru a răspunde la întrebările pacienților. Pe lângă dotarea cu aparatura necesară, de astăzi am creat cursuri de basic life support pentru ca personalul care este în centrul de vaccinare să fie pregătit pentru a da primul ajutor, dacă apar posibile reacții adverse.”

”Avem patru puncte de vaccinare în cadrul centrulul. Putem vaccina 16 pacienți într-o oră. Într-o zi de 12 ore, undeva la 190 de pacienți.”

Medicul recomandă vaccinarea pentru a reduce riscul de a contracta această boală și de a rămâne cu sechele permanente. 

”Impactul pe care-l are COVID-19 asupra plămânului este dramatic. La categorie de pacienți cu boală pulmonară cronică, vaccinul creează riscul minim de a contracta această boală și de a rămâne cu sechele permanente. Le recomand pacienților mei să se vaccineze, nu aduce complicații ale aparatului respirator, reacțiile adverse sunt minime.”, mai spune aceasta, pentru Libertatea. 

 

Câți medici au fost vaccinați

 

Aceasta spune că nu este mulțumită de acest procent, iar de săptămâna viitoare vor intra și medicii care în prima etapă nu au putut să se vaccineze. 

”Am ajuns la 70%, dar vom crește acest procent. De săptămâna viitoare vor intra și colegii care în prima etapă nu au putut să se vaccineze, pentru că au fost infectați cu COVID și erau în prima lună post-COVID. Nu sunt mulțumită de acest procent. Singurii medici care nu s-au putut vaccinare sunt cei care au fost în prima lună post-COVID, după ce s-au infectat. Este dreptul lor să aleagă, dar mi-aș dori să înțeleagă că fără ei noi nu putem fi de ajutor pacienților. Ei trebuie să fie sănătoși, ca să poată să lucreze.”
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`