Un studiu a demonstrat că apa nu este cel mai eficient lichid în hidratarea corpului. Unele băuturi ne pot ajuta să ne simțim mai mult timp hidratați, pe când altele nu fac nimic altceva decât „să fure” apă din organism.
Cercetătorii de la Universitatea St. Andrews din Scoția au demonstrat că băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine ne pot hidrata pentru o perioadă mai lungă decât apa simpla, potrivit CNN.
Ronald Maughan, profesor la St. Andrews’ School of Medicine și autor al studiului, explică faptul că gradul de hidratare care rezultă în urma consumului unei băuturi are de-a face și cu modul în care organismul nostru răspunde la diferiții compuși din băuturi. Un alt factor este volumul în care consumăm o anumită băutură: cu cât bem o cantitate mai mare, cu atât mai rapid se diluează fluidele corpului și pot contribui la hidratarea organismul.
Un alt factor care influențează cât de bine poate hidrata o băutură organismul se leagă de compoziția nutritivă a unei băuturi. S-a constatat că laptele este mai hidratant decât apa simplă, datorită conținutului de zahăr, lactoză, proteine și grăsimi. Toate acestea ajută la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă.
De asemenea, laptele are sodiu, care ajută la reținerea apei în organism și are ca rezultat o producție mai mică de urină.
Sodiu, potasiu și cantități mici de zahăr se găsesc și în soluțiile de rehidratare orală, care sunt folosite în tratarea diareei. Acestea pot ajuta, de asemenea, la rettenția apei în organism.
Băuturile cu o concentrație mai mare de zaharuri nu sunt la fel de hidratante precum băuturile cu un conținut scăzut de zahăr. Chiar dacă stau mai mult timp în stomac, iar nevoia de urinare apare mai greu după consumul băuturilor cu conținut ridicat de zahăr, odată ajunse în intestinul subțire, concentrația lor mare de zaharuri are nevoie de multă apă pentru a se dilua. Din acest motiv, sucurile cu foarte mult zahăr, nu ajută la hidratarea organismului.
Alcoolul acționează ca un diuretic, ceea ce duce la o nevoie rapidă și intensă de urinare. Când vine vorba despre băuturi alcoolice, dacă organismul este sau nu hidratat va depinde doar de cantitatea totală de lichide consumate.
„Berea ar duce la mai puține pierderi de apă decât whisky-ul, deoarece ingerați mai mult lichid cu berea”, a explicat a explicat Ronald Maughan.