Băutorii de cafea sunt mai sănătoși decât cei care nu consumă deloc cofeină – dar numai dacă își beau cafeaua regulamentar, dimineața

Publicat: 08 01. 2025, 13:06
Sursa Foto: Freepik.com

Cei care beau cafeaua înainte de prânz se bucură de un risc mai mic de deces, potrivit analizei, dar beneficiile dispar în rândul celor care beau cafea și mai târziu pe parcursul zilei, arată The Guardian.

Nu contează cantitatea dar contează momentul în care ne savurăm cafeaua

Oamenii care își savurează cafeaua dimineața culeg beneficii care nu se văd la cei care preferă să o consume mai târziu în cursul zilei, potrivit primului studiu major asupra beneficiilor pentru sănătate ale băuturii în diferite momente ale zilei.

Analiza consumului de cafea în cazul a 40.000 de adulți a constatat că băutorii de cafea de dimineață e cu 16% mai puțin probabil să moară din orice fel de cauză asociată cu sănătatea și cu 31% mai puțin probabil să moară din cauza bolilor cardiovasculare într-o perioadă de urmărire de 10 ani decât cei care nu consumă cafea deloc.

Dar beneficiile pentru sănătatea inimii par să dispară în cazul persoanelor care beau cafea pe tot parcursul zilei, au descoperit cercetătorii, înregistrările medicale arătând că nu există nicio reducere semnificativă a mortalității pentru cei care beau pe tot parcursul zile în comparație cu cei care evită cafeaua.

„Nu este important doar dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci momentul din zi în care bei cafea este important”, a spus profesorul Lu Qi, expert în nutriție și epidemiologie la Universitatea Tulane din New Orleans.

„De obicei, nu dăm sfaturi cu privire la momentul consumului în îndrumările noastre în ceea ce privește produsele alimentare, dar poate că ar trebui să ne gândim la asta în viitor.”

Studiul s-a bazat pe obiceiurile alimentare ale a 40.725 de adulți – inclusiv cantitatea de cafea pe care au consumat-o și când au consumat-o – care au participat la sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din SUA între 1999 și 2018. Aproximativ 36% erau băutori de cafea de dimineață, în timp ce 16 % consumau cafea mai târziu în cursul zilei.