Bătrâna din Alba cu o pensie de 15 lei nu e un caz izolat. Ministerul Muncii a găsit alte 1.000 de persoane uitate de stat

Bătrâna din Alba cu o pensie de 15 lei nu e un caz izolat. Ministerul Muncii a găsit alte 1.000 de persoane uitate de stat

În urma verificărilor dispuse de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a rezultat faptul că bătrâna din judeţul Alba cu un venit lunar de 15 lei, care a impresionat pe români, nu este unul singur. De fapt sunt alte 1.000 de cazuri similare, susține ministrul Muncii, într-o postare pe Facebook.

Cum s-a ajuns ca 1.000 de persoane să trăiască dintr-o pensie de câțiva lei

Aceasta a precizat că s-a ajuns în această situație pentru că nu s-au introdus datele iniţiale în aplicaţia electronică. Prin urmare, la actualizarea datelor din 2016, nu au mai fost luate automat în calcul situația din dosarele aflate în raft:

„Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizaţia după soţul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detaşamentelor de muncă din cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, nu este singular. Din păcate, nu este!

La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizaţii pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenţionat dar tot greşeală se numeşte. O greşeală care trebuie asumată.

Nu s-au introdus datele iniţiale în aplicaţia electronică, s-a lucrat pe hârtie şi, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informaţiile iniţiale introduse. Nu şi-a mai amintit nimeni de dosarul din raft.

România din sistemul public e plină de greşeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie şi dosar are tendinţa să revină. Între timp doamnei i se plătesc banii datoraţi. Pentru toată perioada din 2016 de la actualizarea cuantumului indemnizaţiei. Noroc că am reuşit, alături de parlamentarii PNL şi de liderul grupului de la cameră, F. Roman, să scoatem recent, din legislaţie, perioada de prescripţie de 3 ani pentru deciziile greşite imputabile statului. Există, când mă uit în spate, câteva lucruri concrete pe care le las la finalul acestui mandat”, a scris ministrul Violeta Alexandru.

O bătrână de 76 de ani a trăit mai mulți ani cu o pensie de 15 lei

Cazul femeii de 76 de ani din comuna Ceru Băcăinţi, judeţul Alba, care trieşte singură, într-un cătun de munte, cupensiede doar 15 lei pe lună a atras atenția ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a precizat că a verificat situaţia femeii la Casa de Pensii Alba şi a constatat că nu i-a fost actualizată pensia de urmaş.

Bătrâna locuieşte singură în cătunul Fântânele, la aproape 10 kilometri de centrul comunei Ceru Băcăinţi din Alba. Accesul până la locuinţa acesteia se face doar cu o maşina de teren, plus o urcare pe deal de circa o jumătate de oră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”