Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la RRA, că România va avea o echipă de trei negociatori care va negocia forma finală a acordului interguvernamental din cadrul UE, menționând că în cazul în care în care va fi întrebat de Guvern, opţiunea sa va fi ca şeful echipei să fie Leonard Orban sau Bogdan Aurescu.
„Vom avea o echipă de trei negociatori pentru acord. Dacă sunt întrebat aş prefera ori pe domnul Orban ori pe Bogdan Aurescu”, a declarat președintele.
Șeful statului a reiterat faptul că „s-a stabilit ca statele din zona non-euro care au acord cu FMI să nu contribuie la fondul special”, precizând că o decizie în acest sens ar urma să fie luată la consiliul din martie.
„Niciun partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe condiţii. De genul – da, dar să fie în martie-aprilie; da, dar să nu fie referendumul cuplat cu alegerile; da, dar să fie cuplat. Cu alegerile. Mi s-a părut mai uşor să găsesc înţelegere la colegii mei liderii europeni”, a mai spus președintele.
Traian Băsescu a reamintit şi faptul că „statele din afara zonei euro pot adera parţial la acord„ şi că pentru ele „nu este obligatorie ratificare acordului”.
La summit-ul UE din 8-9 decembrie, la care s-a hotărât realizarea acordului interguvernamental, preşedintele Băsescu a fost însoţit de către ministrul Leonard Orban.
Leonard Orban a fost consilier prezidenţial, iar în toamnă a fost numit ministru al Afacerilor Europene, portofoliu nou creat pentru accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene. Bogdan Aurescu este secretar de stat în MAE. Principalele sale realizări cunoscute public sunt conducerea echipei româneşti care a câştigat procesul de la Haga cu partea ucraineană şi negocierea acordului cu SUA privind amplasarea elementelor ale scutului antirachetă în România.
De asemenea, președintele Traian Băsescu a mai vorbit despre datoriile pe care țara noastră trebuie să le acopere.
„90% din datoria publică este pe termen scurt. Trebuie să ne împrumutăm continuu să acoperim până la termenul scadent. Mecanismul de absorbţie al fondurilor europene a început să funcţioneze. Cu cât absorbţia este mai mare cu atât nivelul împrumuturilor este mai mic”, a mai spus președintele.
Vezi AICI ce a declarat Traian Băsescu despre comasarea alegerilor.
„Este în interesul naţional să fim în zona euro”
Traian Băsescu a vorbit şi despre aderarea României la zona euro, precizând că obiectivul rămâne stabilit pentru 2015.
„Este în interesul naţional să fim în zona euro, să nu mai depindem de fluctuaţiile monedei naţionale”, a spus Băsescu, adăugând că „România are nevoie să fie în parteneriat cu statele din zona euro şi să fie credibilă în procesul de aderare la zona euro”.
„Eu nu vorbesc de prăbuşirea zonei euro. Este grav că am auzit comisari ai UE care vorbesc despre prăbuşirea iminentă a zonei euro. (…) Eu nu cred că zona euro se va prăbuşi şi menţin anul 2015 ca termen de aderare”, a mai precizat Traian Băsescu.