Băsescu: Scutul antirachetă, amplasat la fosta bază de la Deveselu. România, la cel mai înalt nivel de securitate

Băsescu: Scutul antirachetă, amplasat la fosta bază de la Deveselu. România, la cel mai înalt nivel de securitate
Foto: europafm.ro

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că România a răspuns afirmativ la propunerea SUA privind programul de securitate antirachetă, stabilind că fost bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt, va fi locaţia pentru amplasarea rachetelor din scuturile antirachetă american.

„S-a optat şi am aprobat ca sistemul de amplasare să fie în fosta bază aeriană la Deveselu, din judeţul Olt”, a spus preşedintele Băsescu, precizând că este vorba despre o bază militară a forţelor aeriane române, care este parţial utilizat şi de sistemul antirachetă.

La baza aeriană de la Deveselu, situat la 7 km de municipiul Caracal, vor fi dislocaţi în medie circa 200 de militari americani, cifra maximă de soldaţi fiind 500, iar comandatul bazei este un ofiţer român, potrivit informaţiilor oferite de preşedinte.

Scutul antirachetă va costa 400 de milioane de dolari. Citeşte AICI despre costurile programului de la Deveselu.

„Sistemul antirachetă american  nu este destinat ofensivei, este un sistem defensiv de apărare a României şi a SUA, de apărare a rachetelor balistice”, a adăugat Traian Băsescu, adăugând că această decizie este o înţelegere bilaterală americano-română.

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că o delegaţie româno-americană se află în drum spre Slatina, unde va prezenta în detaliu condiţiile de funcţionare a bazei aeriene de la Deveselu.

„În opinia mea, cu realizarea acestei componente a scutului antirachetă, România se afla la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei. România şi-a atins un obiectiv important, acela de a-şi garanta securitatea pe termen lung”, a conchis Traian Băsescu, precizând că elementele de scurt atirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.

România, sub scutul antirachetă

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`