Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că propunerea de revizuire a Constituţiei şi reorganizarea administrativ-teritorială a ţării par să fie primite cu puncte de vedere comune. În cazul Constituţiei, şeful statului susţine că au existat reacţii pozitive din partea populaţiei şi a unei părţi a mass-media, existând, însă, şi păreri contra. Şeful statului susţine că şi din punctul de vedere al partidelor s-au conturat şi puncte de vedere comune.
„Am observat că unele propuneri de revizuire a Constituţiei au fost bine primite, unele de populaţie, altele de mass-media, de presă, de analişti, altele au fost foarte rău primite, în mod deosebit de mass-media şi din punctul de vedere al abordării partidelor s-au conturat şi puncte de vedere comune. Spre exemplu, în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei am constantat din declaraţiile publice disponibilitatea unora dintre liderii politici din opoziţie de a fi solidari, spre exemplu, cu reducerea numărului de parlamentari la 300 şi chiar propunerea de a se iniţia imediat o lege”, a declarat Traian Băsescu.
„Nu cred că cineva ar fi împotriva propunerilor care vizează flexibilizarea legilor pentru confiscarea averilor ilicite. Constituţia nu trebuie să îi apere pe hoţi”, a mai spus şeful statului.
Consens pe reorganizare
În cadrul declaraţiei de presă, Traian Băsescu s-a referit din nou la subiectul privind reorganizarea administrativ-teritorială a României. Preşedintele susţine că pare să existe un consens şi că dialogul în acest sens ar putea fi iniţiat înainte de vacanţa parlamentară.
„Am observat puncte de vedere favorabile reorganizării teritoriale. Că unii au o viziune în împărţire pe 8 pe actualele regiuni de dezvoltare, că alţii au o viziune pe 9-12, sau 16, este clar că există aproape un consens că ţara trebuie reorganizată administrativ. Există puncte de vedere comune putere-opoziţie şi există premisele unui dialog care să ne ducă la o poziţie comună”, a spus Băsescu.
„Cred că putem iniţia acest dialog înainte de vacanţa parlamentară. În acest sens, voi face partidelor o invitaţie probabil în a treia decadă a lunii iunie”, a mai spus preşedintele.
Să nu se invoce costurile
Traian Băsescu a făcut un apel ca subiectul referitor la reorganizare „să nu fie tratat din interese politice, pentru protejarea intereselor politice, cum ar fi invocarea costurilor”.
„Nu îşi va schimba nimeni imediat buletinul şi paşaportul. De ce să nu schimbi buletinul când îşi expiră?”, a spus Băsescu.
„Cei care doresc să protejeze clientela politică, mafiile locale, uită să le spună românilor că principalul obiectiv este debirocratizarea şi descentralizarea României. (…) Reorganizarea este în numele debirocratizării şi în numele apropierii deciziei de cetăţean”, a explicat şeful statului.
Ratarea în Schengen, plăcerea presei
În declaraţia susţinut vineri, preşedintele a vorbit şi despre accesul României în spaţiul Schengen. Traian Băsescu a ţinut să precizeze că nu se putea lua o decizie până când Bulgaria nu îşi termină rapoartele de evaluare.
„Am observat plăcerea presei de a spune că am ratat în martie şi termenul este 2012. Se mizează pe neinformarea populaţiei. Realitatea este că nu se putea lua nicio decizie până când şi Bulgaria îşi termină rapoartele de evaluare, iar acest lucru s-a întâmplat în mai”, a spus Băsescu.
„Din declaraţiile politice am inţeles un lucru legat de opţiunile unora dintre ţări – Olanda în mod deosebit – că este determinantă calitatea raportului de ţară pe MCV, care apare în luna iulie. Luând notă de opţiunile unor state ca Olanda, Franţa, Germania, nu putem să nu dăm toată atenţia raportului MCV din iulie”, a mai spus preşedintele.