SONDAJ BCS: Traian Băsescu este văzut de români drept omul politic care ar reprezenta cel mai bine România ca europarlamentar (FOTO)

Publicat: 25 02. 2019, 20:43
Facebook/ Traian Băsescu

Un sondaj naţional realizat de Biroul de Cercetări Sociale, în perioada 9-16 februarie, arată că Traian Băsescu este văzut de către respondenţi drept omul politic care ar reprezentat cel mai bine România la Bruxelles în calitate de europarlamentar.

Fostul preşedinte a fost nominalizat de 13,1% dintre respondenţi drept cel mai bun reprezentant pe care l-ar avea România la Bruxelles, urmat de Dacian Cioloş cu 12,4% şi Corina Creţu cu 11,8%. În schimb, liderul PSD Liviu Dragnea a fost nominalizat de doar 0,6% dintre români.

Întrebaţi care este cel bun lucru pe care l-a făcut Băsescu ca preşedinte al ţării, românii au răspuns: a făcut justiţie, a dus lupta anticorupţie (5,5%); intrarea/integrarea în UE (3,9%) sau a fost dur, curajos, puternic în politică (3,7%).

În schimb, când vine vorba de o posibilă candidatură a lui Traian Băsescu din partea PMP, 21% spun că şi-ar dori, în timp ce 39% nu doresc acest lucru. Pentru 24% dintre respondenţi acest lucru nu are importanţă, iar 16% nu ştiu.

Biroul de Cercetări Sociale realizează în fiecare lună un sondaj de opinie publică la nivel național cu titlul ”Barometru politic național”, care are ca obiectiv măsurarea atitudinilor și credințelor oamenilor din țară față de diverse aspecte și teme politice, sociale și economice de interes public. Acest proiect de cercetare este comandat de Comitetul Național al Republicanilor Româno-Americani din Statele Unite ale Americii. La acest proiect se raliază uneori și alte instituții care doresc măsurarea anumitor teme, subiecte sau personalități, finanțând parțial cercetările.

Sondajul de față a fost realizat în perioada 9 – 16 februarie 2019 pe un eșantion național de 1106 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și regionale: