Băsescu: Am văzut pozițiile lui Kovesi și Lazăr, pline de ură şi ameninţătoare, dar cel mai îngrozitor e că dosarele unora sunt bazate pe denunţuri obţinute prin presiune de procurori corupţi sau însetaţi de gloria condamnării

Băsescu: Am văzut pozițiile lui Kovesi și Lazăr, pline de ură şi ameninţătoare, dar cel mai îngrozitor e că dosarele unora sunt bazate pe denunţuri obţinute prin presiune de procurori corupţi sau însetaţi de gloria condamnării
Foto: Digi24

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut că marea problemă a sistemului de justiție este calitatea umană a magistraților. Senatorul PMP a scris pe Facebook despre cum a ajuns să vadă acest sistem după ce a plecat de la Palatul Cotroceni și i-a transmis Procurorului General că nu se teme de verificarea averii sale.

Băsescu și-a început postarea pe Facebook prin a scrie că, în perioada în care a fost președintele României, a luptat pentru a-i proteja pe magistrați și nu a cerut nimic în schimb și nu regretă ce a făcut, chiar dacă acest lucru l-a constat două suspendări.

”Şi acum aş face la fel!

Încă îmi este proaspătă în minte lupta incredibilă cu politicienii pentru a proteja justiţia, pentru a-i proteja pe judecători şi procurori de influenţa politicului. Am mizat pe ei, pe procurori şi judecători, fără niciun compromis cu partidele sau cu oamenii politici. M-a costat două suspendări, dar a meritat. Am pus un pilon solid al independenţei justiţiei, al statului de drept.

Nu le-am cerut nimic în schimb, nici să-mi fie recunoscători, nici să-mi fie loiali, nici să facă dosare adversarilor politici, nici să salveze sau să condamne pe cineva. Nu le-am cerut nimic niciodată nici pentru familia mea. Şi sunt convins că am procedat corect. La fel aş face şi acum, fiind convins că acesta este comportamentul corect al unui Preşedinte”, a scris senatorul PMP.

Totuși, de atunci, acesta a început să vadă și abuzurile și presiunile care se manifestă în sistemul judiciar: ”Dar, de doi ani şi jumătate, trăiesc dincolo de Palatul Cotroceni. Am vorbit cu mulţi oameni care au fost arestaţi preventiv, oameni de afaceri cu notorietate şi care au avut sute, mii de angajaţi cărora procurorii le-au distrus afacerile prin simple ordonanţe emise de procuror, cu politicieni sau foşti politicieni a căror imagine a fost distrusă înainte de a fi judecaţi, cu avocaţi care încearcă să-şi apere clienţii şi care îmi relatează despre rechizitorii fără probe concludente, despre şedinţe de judecată în care judecătorii pur şi simplu nu au curaj să-i înfrunte pe procurorii DNA când îşi prezintă acuzaţiile şi resping, de frica procurorilor, orice probe cerute în apărarea celui acuzat”.

A mai văzut fostul președinte și poziții ale procurorului general și ale procurorului șef al DNA, pe care le-a catalogat drept ”pline de ură și amenințătoare”, dar lucrul care l-a îngrijorat cel mai tare este că multe dosare sunt falsificate prin denunțuri făcute sub presiune.

”Am văzut zilele trecute poziţiile Procurorului General, Augustin Lazăr, şi ale Procurorului Şef DNA, Laura Codruţa Koveşi, pline de ură şi ameninţătoare, dar şi de dezinformare şi manipulare prin pronunţare de jumătăţi de adevăr, legat de nevoia modificărilor Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Dar cel mai îngrozitor lucru pe care îl aflu din discuţiile cu oameni de afaceri, politicieni şi avocaţi este acela că dosarele lor sau ale altora sunt falsificate prin denunţuri obţinute prin presiune de unii procurori corupţi sau însetaţi de gloria condamnării unor politicieni importanţi sau a unor oameni de afaceri cunoscuţi”, a mai scris Traian Băsescu.

El le-a transmis celor care îl acuză pentru situația de acum că nu a greșit consolidând independența judecătorilor și a procurorilor: ”Toţi cei care în discuţii private mă abordează pe subiectul justiţiei sau a propriului lor dosar îmi reproşează că eu am creat acest sistem, zic ei opresiv. La aceste acuzaţii, răspunsul meu este unul singur: nu am greşit consolidând independenţa procurorilor şi judecătorilor. Şi acum aş face la fel”.

”Problema mare a sistemului de justiţie este calitatea umană a magistraţilor. La fel ca la politicieni, problema magistraţilor este dacă sunt corecţi ca oameni, dacă ştiu sau nu carte, dacă sunt sau nu corupţi, dacă sunt sau nu şantajabili. Din păcate, unii dintre ei, şi nu foarte puţini, au aceste tare.

În rest, Domnule Procuror General, eu nu mă tem de verificarea averii mele după 45 de ani de muncă”, a scris fostul președinte în finalul postării.

Ultima precizare vine în contextul în care Parchetul General a solicitat Agenției Naționale de Integritate să-i verifice averea lui Băsescu. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`