Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că abia după ce nu a mai fost președinte a înțeles cât de important este să schimbi oamenii aflați în posturile de conducere. Întrebat a cui e vina pentru abuzurile din sistemul judiciar, fostul președinte a vorbit despre boala de putere pe care o capătă unele persoane după ce stau un timp mai îndelungat la șefia unor instituții.
”În primul rând, Codurile penale au stat trei ani în Comisia pentru coduri din Parlament, comisie care a fost condusă de domnul fost procuror Victor Viorel Ponta, împreună cu care unii dintre voi strigați pe toate stadioanele ”Băsescu la pușcărie!”.
În ceea ce mă privește, nu e nicio deosebire între perioada în care eram președintele României și cea de acum. Recunosc, însă, în mod categori un lucru: nu m-am gândit niciodată că după ce plec de la Cotroceni – și nu leg automat acest lucru de plecarea mea – se va trece la nerespectarea grosolană a drepturilor fundamentale, a dreptului la un proces corect, la egalitate de arme în justiție, nu pentru toți, dar pentru unele persoane se întâmplă acest lucru. Cred că și dumneavoastră puteți număra eșecurile DNA din ultimele săptămâni”, a declarat fostul președinte, pentru B1 TV.
Băsescu: Am înțeles acum cât de greșit e să nu schimbi oamenii după un timp
#DIRECT_ONE_mmsvj7#
Întrebat a cui e vina pentru aceste abuzuri, Băsescu a răspuns: ”a bolii de putere! Nu am înțeles foarte bine la momentul respectiv, dar am înțeles acum, după ce m-am distanțat de pilonii de putere ai statului, cât de greșit e să nu schimbi oamenii după un timp. Odată înrădăcinați în funcții de putere își pierd acea eleganță a omului și devin bolnavi de putere și încearcă zi de zi să exerseze puterea pe spinarea celor pe care îi au în față, indiferent de cine sunt ei”.
Totodată, Traian Băsescu i-a acuzat pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, și pe procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi că au adus deservicii grave României pentru că au relansat ideea ”România profund coruptă” după zece ani în care justiția a făcut progrese extraordinare. (Detalii AICI)