Baremele de corectare de la proba de Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 / Petiție către ministrul Educației din cauza unui subiect

Baremele de corectare de la proba de Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 / Petiție către ministrul Educației din cauza unui subiect
Sursa foto: Pixabay.com

Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele de evaluare și notare pentru proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat, probă desfășurată luni, 26 iunie 2023.

Baremul pentru proba la Română de la profiul uman poate fi consultat AICI

Baremul pentru proba la Română de la profiul real-tehnologic poate fi consultat AICI

La subiectul III, elevii de la profilul uman au avut de făcut o caracterizare de personaj dintr-o operă de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Pentru elevii de la real, subiectul III a presupus realizarea unui eseu despre particularitățile unui text narativ aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Petiție către ministrul Educației, Ligia Deca, din cauza unui subiect

Au existat și elevi nemulțumiți de subiectele de la examen. O petiție către ministrul Educației, Ligia Deca, a adunat peste 7.000 de semnături.

„Subiectul de la Română din data de 26.06.2023 a fost greu, iar sinonimul foarte interpretabil. Vă cerem să luați în considerare și alte variante, precum «de bună voie», «evident», «de asemenea», «totodată» și altele. Aceste cuvinte pot înlocui toate în context locuțiunea «de bună seamă» (…). Acest lucru este important pentru a avea o notă cât mai mare, deoarece toți ne-am stresat cu învățatul și ar fi păcat să pierdem puncte din cauza unui sinonim”, se arată în textul petiției.

Potrivit Stirileprotv.ro, totul a început de la un subiect în care elevii erau puși să indice sensul secvenței „de bună seamă” din următorul text: „De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`