Preşedintele american Barack Obama va evita folosirea cuvântului genocid la comemorarea celor 100 de ani de la masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman, pentru a nu strica relaţiile cu Turcia pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, relatează CNN.
Deși una dintre promisiunile acestuia în campania din 2008 a fost aceea de a „recunoaşte genocidul armean” când va fi preşedinte, Casa Albă a anunțat, marți, printr-un comunicat, o întâlnire la nivel înalt, ocolind însă termenul „genocid”.
Un oficial din administrația prezidențială a declarat că în cursul comemorării celor 100 de ani de la masacru, Obama va evita folosirea cuvântului, tocmai pentru a nu provoca furie printre autoritățile otomane care neagă exterminarea.
„Ştim şi respectăm faptul că există unii care speră să audă un limbaj diferit anul acesta”, a afirmat oficialul.
„Înţelegem perspectiva lor, deşi considerăm că abordarea noastră din anii anteriori rămâne cea corectă – atât recunoaşterea trecutului, cât şi abilitatea noastră de a coopera cu partenerii regionali pentru a salva vieţi în prezent”, a adăugat acesta.
Decizia lui Obama a stârnit nemulțumiri printre organizațiile de lobby americano-armene, care încurajează folosirea termenului pentru a descrie uciderea sistematică a peste un milion de etnici armeni în 1915.
„Predarea preşedintelui Obama în faţa Turciei reprezintă o ruşine naţională. Este pur şi simplu o trădare a adevărului, o trădare a încrederii”, a apreciat Ken Hachikian, preşedintele Comitetului Naţional Armean din America.
Guvernul Turciei este un partener important în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, reacționând ferm la adresa Guvernelor care folosesc termenul genocid. Și la Vatican au fost probleme după ce Papa Francisc a denunțat masacrarea armenilor drept „primul genocid al secolului al XX-lea”. (Detalii AICI)