Dragoș Damian, CEO la Terapia Cluj, a avut o intervenție telefonică, pe B1 TV, în cadrul emisiunii „Politica Zilei” moderată de Ioana Constantin, unde a vorbit despre banii din fondul de rezervă, care au fost alocați pentru medicamente și cum putem rezolva această problemă.
“Ca să închidem bine anul pe medicamentele care au fost utilizate, cred că până în august- septembrie, termenele de plată de decontare sunt de 4 luni și ca să închidem bine anul pe septembrie, poate și octombrie, mai lipsesc undeva la 4 miliarde de lei.
Dacă ei vor fi găsiți, se închide bine anul, dacă nu, singura soluție este ca producătorii să crească termenele de plată. Greu de crezut un astfel de lucru, pentru că la ora actuală încasăm medicamentele cam la 200 de zile.
Atenție, noi, acum, în octombrie, suntem plătiți pentru medicamente livrate undeva în martie, astfel încât e o criză la care farmaciștii, mai ales farmaciștii care au farmacii mici și care nu pot aștepta atât, au reacționat, au intrat în grevă japoneză. Am văzut și în Cluj câteva însemne, deci e o criză cu care, de fapt, noi nu ne-am mai confruntat de vreo 10 ani, de când a fost cealaltă criză.
Probabil că se vor da drumul la bani tot așa, 200-300-500 de milioane de lei din fondul de rezervă. Singura soluție ar fi să se găsească înțelegere din partea producătorilor, dar e greu de crezut. Sunt foarte mulți producători care, de fapt, nu creditează cu 210 zile cum fac producătorii din țară. Ei spun că vor să încasăm banii la 90 de zile, sunt mai atenți, mai prudenți, dar acum, deocamdată sistemul merge pe creditul pe care îl dau în medicamente producătorii de medicamente. Ăsta e un lucru clar și o să vedem săptămâna asta, vor fi discuții și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dacă există vreo soluție din punctul lor de vedere. Eu nu văd în acest moment o soluție, decât aceste câteva sute de milioane de lei care vin, nu știm în ce județe se duc, e o lipsă totală de transparență.”
Dragoș Damian a fost întrebat care sunt criteriile după care se dau acești bani în județele din țară.
“Se plătesc facturile din urmă. Deci dacă s-a dat drumul la județele de care ați spus dumneavoastră, probabil că acestea erau și mai întârziate decât aceste termene. La 180 de zile încasează farmaciștii și noi încasăm la 210-240 de zile banii respectivi. E o întârziere care nu mai e nicăieri în Europa.
De obicei, decontările la nivel european, acolo unde sunt medicamente decontate, din fericire, există și acelea fără prescripție care mai asigură un pic de bani, un pic de lichidități pentru farmaciști, dar pentru medicamentele decontate nu se depășesc 90 de zile, termenul de decontare, nicăieri unde există astfel de sisteme.
Nu știu ce vor face, chiar nu știu ce vor face.”