Bănescu (BOR): Nu credința curată în Dumnezeu iscă violența și terorismul, ci degradarea ei prin adaptare la scopuri impure / Rațiunea nu va comite prostia de a disprețui credința / Pelerinii pașnici nu sunt niciodată ridicoli, ci adecvați la realitate

Bănescu (BOR): Nu credința curată în Dumnezeu iscă violența și terorismul, ci degradarea ei prin adaptare la scopuri impure / Rațiunea nu va comite prostia de a disprețui credința / Pelerinii pașnici nu sunt niciodată ridicoli, ci adecvați la realitate
Foto: Inquam Photos / George Călin

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a susținut, vineri, că „nu credința curată în Dumnezeu iscă violența și terorismul”, ci „degradarea ei prin adaptare la scopuri impure, meschine, chiar criminale”.

Acesta a mai afirmat că pelerinii pașnici nu sunt niciodată ridicoli, căci sunt adecvați la realitate, iar „un creștin sau un musulman (supra)rațional, nu irațional și fanatic credincios, va fi natural preocupat de ascensiunea morală”. În schimb, teroriștii care-l invocă pe Dumnezeu „sunt exemple de abisală degradare spirituală” și „exemple monstruoase de dezumanizare”.

Totodată, Vasile Bănescu a mai precizat că „rațiunea, fiind „rațională” și aderentă natural la realitate, nu va comite prostia (omului doar inteligent și suficient) de a disprețui credința, perfect naturală la rândul ei”.

Bănescu: Nu credința curată în Dumnezeu iscă violență, ci degradarea ei prin adaptare la scopuri impure

„Plusul credinței care știe cum e să nu crezi și suficiența inteligenței care crede că știe

Nu credința curată în Dumnezeu iscă violența și terorismul, ci idolatrizarea ei. Degradarea ei prin adaptare la scopuri impure, meschine, chiar criminale, rezultate din strâmba raportare la conținutul prost sau deloc înțeles al absolut posibilei relații cu Dumnezeu (religio).

Există patologii ale religiei și credinței, așa cum există patologii ale libertății manifestate luciferic, isteric, nihilist.
Contradicția ireconciliabilă apare, de aceea, între două credințe false – cred că cred, adică cred în „credința” mea, nu în Cel care îmi cere necesara, dificila smerenie/ cred(!) că Dumnezeu nu există, nu-i iert inexistența și, din nefericire, nu pierd nicio ocazie de a mă compromite persiflându-i pe credincioși – nu între Rațiune (intrinsecă ființei) și Credință (element al conștiinței care orientează privirea metafizic spre Sus, nu animalic spre jos)”, a scris Vasile Bănescu, într-o postare pe Facebook.

Ce este credința? Definiția dată de Vasile Bănescu

Potrivit acestuia, credința nu e o simplă convingere, ci onorabila încredere într-un Creator care nu poate să nu iubească ce a creat: „Credința nu e o simplă convingere pe care o posedăm conjunctural, ci onorabila încredere investită în ceea ce Rațiunea însăși ne divulgă că există: un Creator care nu poate să nu iubească ce a creat (ființe total libere ce i se pot întoarce împotrivă, infestând lumea cu suferință), o viață și o lume ce nu pot să nu urmeze celor limitate nefiresc de moartea persoanei umane, echipată ontologic atât de sofisticat, încât absurdul unei treceri fulgurante prin existență devine pur”.

Bănescu: Teroriștii care-L invocă sacrileg pe Dumnezeu sunt exemple de abisală degradare spirituală

Oficialul BOR a mai susținut că un om credincios în adevăratul sens al cuvântului va fi preocupat de viață, ce reprezintă un dar, nu de suprimarea ei. Teroriștii care-L invocă pe Dumnezeu, în schimb, sunt exemple monstruase de dezumanizare.

„Un creștin sau un musulman (supra)rațional, nu irațional și fanatic credincios, va fi natural preocupat de ascensiunea morală, nu de agresiunea militară, de viață ca dar plin de sens, nu de suprimarea ei ticăloasă în numele unor recompense „cerești” suspect de pământești…

Teroriștii care-L invocă sacrileg pe Dumnezeu sunt exemple de abisală degradare spirituală. Chipuri hidos criminale ale Răului care asaltează furibund viața unor oameni obișnuiți și nevinovați care își țes trudnic binele lor fragil.

Exemple monstruoase de dezumanizare.

Pelerinii pașnici, cu sau fără multă școală, necăjiți sau bucuroși, tăcuți și cuminți, în realitate niciodată ridicoli, întrucât adecvați la realitate, indică pulsatil luminos pe harta credinței în Binele întrupat, în sfințenie (curăția inimii) și posibilitatea dovedită a dobândirii ei concret transfiguratoare, punctele cardinale ale bunului-simț și bunei-cuviințe în haosul unei lumi înstrăinate de ele și de Sens, căreia Creatorul îi dăruiește iar și iar o șansă. Cum altfel?”, a mai scris Vasile Bănescu, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:18 - Un tânăr a intrat cu un cuțit într-o primărie din Argeș. A devenit violent
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)