Bănescu (BOR), despre acuzațiile de corupție ce-l vizează pe IPS Teodosie: Cazul frapează, mâhneşte. E nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să fie anchetat. E o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări

Bănescu (BOR), despre acuzațiile de corupție ce-l vizează pe IPS Teodosie: Cazul frapează, mâhneşte. E nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să fie anchetat. E o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat, joi, că Biserica Ortodoxă Română (BOR) este „perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție”, referindu-se la arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care este acuzat de cumpărare de influență. „E o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări”, a mai remarcat Bănescu despre acest caz.

Bănescu, despre acuzațiile de corupție aduse lui IPS Teodosie

„Patriarhia Română, ca și autoritățile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție. Numai autoritățile judiciare se vor pronunța la sfârșitul anchetei în legătură cu acest lucruri.

Apariția unei noi situări a Arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antrepronunța. Nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, mâhnește.

Este total nefiresc ca un reprezentant înalt al bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care va fi descifrată de autoritățile judiciare și interpretată în cheia potrivită. Poziția Patriahiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz”, a declarat Vasile Bănescu, la Euronews România.

Întrebat despre necesitatea ca Teodosie să se retragă câtă vreme asupra sa planează acuzații de corupție, Bănescu a punctat: „Firește că ajuns într-o astfel de situație, oricine ar trebui să protejeze instituția pe care o reprezintă”.

„Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica care nu dorește moartea păcătosului – ca să citez din Sfânta Scriptură – ci îndreptarea lui, Biserica recomandă din punct de vedere moral o ținută și o atitudine adecvată la realitate”, a continuat oficialul BOR.

Bănescu: Statutul BOR prevede sancțiuni atunci când vinovăția este una absolut confirmată

„Statutul BOR prevede sancțiuni atunci când vinovăția este una absolut confirmată. Sunt sancțiuni severe care merg până la caterisire în cazul în care cineva comite un act grav de corupție, sancționat de autoritățile judiciare.

Până acum nu s-a întâmplat pentru că nu ne-am confruntat cu un asemenea caz”, a mai declarat Vasile Bănescu, pentru Euronews România.

Ce acuzații îi aduc procurorii DNA lui IPS Teodosie

Amintim că arhiepiscopul Tomisului e acuzat de cumpărare de influență.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică ”înţelegerea” respectivă”, a transmis DNA, într-un comunicat.

Cele 800.000 de lei urmau să fie folosite pentru lucrări de construcţie ori reabilitare a unor biserici aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Joi, 18 ianuarie, IPS Teodosie a fost chemat la DNA Constanța. Cu această ocazie, el a respins din nou acuzațiile, spunând că dosarul „nu are conținut”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:48 - Un preot din Suceava s-a alăturat Mitropoliei Ortodoxe Muntenegru din România / Arhiepiscopia Sucevei, către credincioși: „Fiți vigilenți, nu cădeți în capcana unor oameni care vă pot păgubi material și spiritual”
12:41 - Poliția din Statele Unite este în alertă. 43 de maimuțe au scăpat dintr-un laborator medical
12:33 - Înșelătorii de Black Friday. Daniel Radu, Poliția Română: Și infractorii cibernetici sunt foarte ocupați în această perioadă (VIDEO)
12:14 - Ciolacu, discuție cu studenții Universității Tehnice din Cluj: Cred în învățământul dual și în cel tehnic / Nu aș vrea să plecați în străinătate, să fiți plătiți sub capacitatea voastră. Eu aș vrea să rămâneți în țară (VIDEO)
12:10 - Donald Trump a câștigat un stat pe care îl pierduse și în 2016, și în 2020, într-o premieră pentru republicani după decenii. Președintele ales al SUA a ajuns la 301 electori
12:08 - Prințul William a făcut dezvăluiri emoționante: „Cel mai greu an din viața mea. A fost brutal”
11:57 - Concert Smiley, capul de afiș al celui mai mare festival studențesc din România
11:51 - Concertul Innei în Mexic, anulat cu doar câteva ore înainte ca evenimentul să aibă loc: „Organizatorii au dispărut”
11:46 - 10 Strategii eficiente pentru a economisi bani în fiecare lună
11:43 - Laurențiu Gîdei: Avem o alianță PNL-AUR / Marcel Ciolacu nu își atacă adversarii, ceea ce adversarii domniei sale fac zilnic și personal, și prin toate echipele lor de campanie (VIDEO)