Banca Mondială susţine că a aflat din presă despre anularea proiectului pentru autostrada Ploieşti-Braşov
Banca Mondială a aflat din presă de ruperea înțelegerii pentru autostrada Ploieşti-Braşov.
Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria al instituţiei internaţionale, a declarat că nu a primit nicio comunicare oficială de la Guvernul României despre anularea proiectului de pregătire pentru această autostradă.
„Dacă citiţi documentul nostru de strategie o să vedeţi că investiţia în autostrada Ploieşti – Braşov face parte din strategia noastră, pentru că am primit o solicitare de la Guvern în octombrie sau noiembrie anul trecut să pregătim această operaţiune. Am înţeles acum din mass media, încă nu am primit nicio comunicare oficială de la Guvern despre anularea acestei operaţiuni. Am înţeles din presă că Guvernul nu mai vrea să continue proiectul cu Banca Mondială, ci că ar dori să îl pregătească singur. Vreau să spun că, în primul rând, sunt dezamăgită pentru că am investit foarte mult în pregătirea acestei operaţiuni şi credem că avem un plan foarte bun. Însă ce vreau să subliniez aici este faptul că proiectul Băncii Mondiale intenţiona să pregătească investiţia nu neapărat să o finanţeze. Nu am avut o discuţie în ultimele zile. Am văzut ştirile în presă când eram la Washington. Doar ce m-am întors ieri. Încă nu am avut o discuţie cu Guvernul, însă normal, e decizia Guvernului dacă merge mai departe cu proiectul sau nu”, a afirmat vineri Tatiana Proskuryakova, potrivit Agerpres.
Reprezentanta Băncii Mondiale a precizat că în România există un decalaj mare în ceea ce priveşte infrastructura, iar starea foarte proastă a infrastructurii se datorează şi faptului că proiectele nu sunt pregătite în mod corespunzător.
„Am înţeles că acum Guvernul vrea să facă lucrurile independent. Nicio problemă pentru noi. Important este însă ca totul să fie bine pregătit”, a explicat Tatiana Proskuryakova.
Totodată, oficialul Băncii Mondiale a subliniat că în prezent se discută despre folosirea unui studiu de fezabilitate din anul 2005 pentru un parteneriat public-privat şi în aceste condiţii are dubii serioase că acest lucru va funcţiona, „pentru că 10 ani este o perioadă foarte lungă”.