Guvernul Cioloş, bâlbe incredibile. Un raport al Corpului de control al primului ministru în privința copiilor bolnavi cu sindromul hemolitic uremic a arătat ca aceștia au fost vaccinați cu un produs neomologat din Kazahstan. Ulterior, reprezentanții Executivului au revenit cu un comunicat în care anunțau că vaccinurile nu au nicio legătură cu îmbolnăvirile, informează B1 TV. Raportul mai arată şi că ancheta epidemiologică era sumară, iar probele recoltate de la locuinţele acestora au fost luate din apă. În acest caz a fost sesizat Parchetul.
”Deși 13 copii fuseseră deja internați la spitalele din Argeș, în stare gravă, încă de pe 18 ianuarie 2016, Directia de Sănătate Publică Argeș a luat cunoștință de situația acestora abia la data 09.02.2016. Din datele făcute publice de Corpul de Control al primului ministru mai reiese faptul că reprezentanţii ministerului Sănătăţii nu au luat alte probe în afara celor de apă de la locuinţele copiilor, deşi iniţial au declarat că aceste proceduri au fost urmate.
Practic, în cadrul anchetei epidemiologice efectuate de DSP Arges, s-a procedat doar la recoltarea de probe de apă de la nivelul locuințelor pacienților fără a fi investigare și posibile contaminări ale apei de la surse necunoscute”, se arată în nota de informare transmisă de reprezentanții Spitalului ”Marie Curie”.
În tot acest timp, medicii nu găseau explicaţii clare şi mutau micuţii bolnavi dintr-un spital în altul.
”Nu s-a respectat nici protocolul transferului interclinic al pacientului critic în patru cazuri din cele cinci internate cu Sindromul Hemolitic Uremic. Mai grav, din secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Pitești copiii au fost retrimiși după agravarea stării lor de sănătate cu ambulanța înapoi la Spitalul de pediatrie spre a fi transferați apoi la Spitalul Marie Curie din Capitală”, se mai precizează în raport.
Potrivit raportului, nici medicamentele folosite în tratarea copiilor nu erau autorizate.
”Deși Agenția Națională a Medicamentului a comunicat ministerului Sănătății faptul că vaccinul Hexaxim, destinat pieței din Kazahstan, este un medicament neautorizat de punere pe piață, care deține numai o opinie științifică pozitivă din partea agenției europene pentru medicament, prin autorizația pentru furnizarea de medicamente, societatea Polisano a fost autorizată de Agenția Națională a Medicamentului să distribuie 107.300 doze din vaccin”, se mai arată în raportul citat.
Ulterior însă, Guvernul a revenit surprinzător asupra concluziilor din raport susţinând că îmbolnăvirile misterioase nu au legătură cu vaccinurile din Kazahstan.
”Corpul de Control al Primului-ministru nu a identificat cauza îmbolnăvirilor copiilor transferați de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie. Nicăieri în cuprinsul notei nu este menționată existența vreunei legături între neconformitățile identificate, privind aprovizionarea și gestionarea stocurilor de vaccinuri și afecțiunile copiilor de la Spitalul de Pediatrie Pitești. O astfel de legătură ar fi de altfel imposibilă din punct de vedere medical iar orice speculație în acest sens este lipsită de fundament”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Şi ministerul Sănătăţii a a avut o reacţie.
”În literatura medicală de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. În ultimii 15 ani, numărul acestora nu depășește 10 la nivel mondial. Chiar și în aceste cazuri presupuse, manifestările au apărut într-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum în termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Argeș. În plus, prezența bacteriei E-coli enterohemoragice dovedită la copiii din Argeș presupune ingerarea de produse neconforme și prezența în tubul digestiv. În concluzie, Ministerul Sănătății afirmă că nu poate fi făcută o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu E-coli enterohemoragic și vaccinări”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Iar în plin scandal al dezinfectanţilor s-a mai aflat că medicii din Spitalul de Pediatrie au anunţat că nu au decoperit infecţii nosocomiale la copii, deşi, în realitate nici măcar nu făceau analize.
Reprezentanții Spitalului de pediatrie din Pitești au consemnat în registrul de infecții nosocomiale, lunar, faptul că nu a fost identificată nicio infecție nosocomială, fără a exista documente justificative care să ateste afirmația, existând astfel suspiciunea că înregistrările nu sunt corespunzătoare adevărului.
Corpul de control a mai descoperit şi că spitalul din Piteşti folosea dezinfectanţi chiar de la Hexi Pharma.
Spitalul Judetean Pitești a efectuat în perioada 2013 – februarie 2016 achiziții de dezinfectanți în principal de la societatile HEXI PHARMA Co SRL și Rebemedical SRL.
În acest caz a fost sesizat Parchetul.