Bacul care face legătura între România și Bulgaria, pe la Bechet, a fost oprit la mal din cauza nivelului de apă scăzut. Ultimele informații spun că debitul Dunării este de 1.950 de metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă cu peste 200 de metri cubi mai mic decât ar avea nevoie nava pentru a efectua transferul în siguranță.
Astfel că, șoferii care voiau să treacă granița prin acel loc trebuie acum să facă un ocol de până la 100 de kilometri numai pe teritoriul țării, conform Digi24.ro.
Lucrătorii lucrează intens pe Dunăre, în dreptul localității Bechet. În această zonă, debitul fluviului a scăzut sub 2 mii de metri cubi pe secundă, iar pe fundul apei se pot observa acum dune de nisip.
În aceste condiții, bacul care asigura transferul de pe malul țării pe malul bulgăresc al Dunării a fost oprit, mai ales pentru că risca să rămână împotmolit.
Primarul din Bechet, Adrian Glăvan, a declarat despre această situație că: „E clar că în zilele următoare nu vom avea modificări. Din ce se arată, nefiind ploi, fiind nevoie de apă foarte multă și la porțile de fier…”
În general, cu bacul din Bechet treceau în fiecare zi aproape 300 de tir-uri și zeci de mașini. Pentru a putea face transferul fără probleme, debitul Dunării trebuie să fie de cel puțin 2.200 de mc pe secundă.
În prezent, șoferii care ar fi trebuit să treacă granița pe la Bechet sunt nevoiți să aleagă ruta către Turnu Mădurele sau Calafat, vămi care se află la 80-100 de kilometri distanță.
Purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Dolj, Giulia Băzăvan a declarat că: „Participanții la trafic aflați pe sensul de ieșire din România au fost informați despre această situație fiind îndrumați către punctele de trecere adiacente de la granița cu Bulgaria”, a declarat el conform sursei citate.
Problemele au apărut de o lună, din cauza secetei și a debitului neobișnuit de scăzut al fluviului. Acum, la intrarea în România, Dunărea curge cu doar 2.000 de metri cubi pe secundă, față de 5.400, cât era media perioadei pe care o traversăm.