Cod roşu la Institutul „Marius Nasta”: Doi pacienţi au murit din cauza unei bacterii agresive. Spitalul a oprit internările (VIDEO)

Publicat: 15 02. 2019, 10:23
Foto: Pixabay

UPDATE:Două persoaneau decedat la Institul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti din cauza infectației cu acineto-bacter. Cea de-a doua persoană care a decedat este unul din pacienţii internaţi la reanimare.

Un bărbat a murit, iar alţi doi oameni sunt în stare gravă după ce s-au contaminat cu o bacterie agresivă, în cel mai mare spital din Capitală. Este vorba de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”. Cei doi pacienți au fost infectați cu acineto-bacter, o bacterie care se dezvoltă în secțiile de terapie intensivă. Acum la unitatea medicală este o anchetă de amploare, cei de la Direcţia Publică de Sănătate au prelevat probe și acestea au fost trimise inclusiv la Institutul Cantacuzino.

Pacientul care a decedat mai avea și alte boli: pneumonie și bronhopneumonie. În secția respectivă mai sunt internați trei pacienți și este posibil să aibă și ei această bacterie. Testele rapide au arătat că bacteria periculoasă este acinetobacter, iar în acest moment se fac alte teste amănunțite la Institutul Cantacuzino pentru a se determina subspecia bacteriei și tratamentul cel mai potrivit.

„Pacientul decesat ieri a venit prin transfer de la altă unitate, avea alte afecţiuni severe, avea confirmare prezenţei acestei bacterii. Din momentul declarării cazurilor am avut două decese în ultima săptamana, iar in acest moment sunt două persoane infectate, acele persoane sunt tratate. Au fost recoltate probe pentru toţi pacienţii. E important când declaram un focar de infecţie nosocomială să fie o legătura între aceste cazuri. Pentru a proteja pacienţii, în acest moment e limitată internarea pacienţilor din secţia ATI. Eu am anunţat DSP”, a declarat managerul unităţii medicale.

Institutul nu mai internează pacienți până la eradicarea focarului de infecție, iar o anchetă este în curs. Inspectorii de la Direcţia de Sănăte Publică au prelevat probe și acestea au fost trimise inclusiv la Institutul Cantacuzino, iar acum se așteaptă rezultatele.

„De aproape o săptămână suntem în echipe de lucru cu medicii din DSP, probele sunt prelucrate la Institutul Cantacuzino și filiațiunea exactă a tipului de subspecie de acinetobacter nu poate fi stabilită decât de Instititul Cantacuzino. Pe noi ne interesează, în acest moment, să evităm declanșarea unui focar de infecție nosocomială”, a declarat, la Digi24, managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

De obicei, infecțiile cu Acinetobacter se produc în unități de terapie intensivă sau secții cu pacienți foarte grav bolnavi și rareori în afara spitalelor. Se răspândește prin contact direct cu persoana bolnavă sau cu suprafețe contaminate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.