Bacteria ucigaşă se extinde în Europa. Vezi situația din România

Bacteria ucigaşă se extinde în Europa. Vezi  situația din România

O bacterie ucigaşă a provocat panică în Europa, afectând producătorii agricoli, dar şi turismul din mai multe state. Specialiştii în microbiologie de Insitutul Robert Koch (RKI) din Hamburg au reuşit să identifice cauza infectărilor din ultimele zile ca fiind bacteria E.coli enterohemoragic (ECEH), conţinută de castraveţii din Spania, precum şi de alte legume ca roşiile ori salatele.

Până la acest moment, peste 300 de persoane s-au îmbolnăvit de EHEC, iar șase dintre ele nu au mai putut fi salvate.

Potrivit specialiștilor, cauza pare să fie castraveții importați din Malaga și Almeria (Spania), deși producătorii de aici neagă acest lucru, spunând că mare parte din legume proveneau din Olanda și că Spania nu are nicio vină în acest caz.

Cazuri de infecții cu bacteria E. coli s-au înregistrat în țări precum Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Olanda.

Potrivit autorităților din cadrul Ministerului Agriculturii, românii nu sunt în pericol, pentru că Romania nu a importat castraveți din Spania, ci doar din Olanda și Bulgaria.

Până la acest moment, în România, nu a fost emisă nicio alertă. „Nu am primit nicio avertizare de la organismele europene. De obicei, vara nu importăm castraveţi, nu cred să fim în pericol. Se pare că românii sunt mai rezistenţi, întrucât în ultimii ani au fost descoperite şi la noi în alimente aceste bacterii, dar nu am avut cazuri de infecţii”, a declarat Constantin Lupescu, director în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bucureşt, citat de Evenimentul zilei.

Transmiterea la om a acestei bacterii se face prin consumul de alimente contaminate, carne crudă sau gătită insuficient, lapte crud dar şi salate şi legume.

Infecţia e rezistentă la majoritatea antibioticelor şi poate duce la cedarea rinchilor, convulsii, hemoragii interne sau atac cerebral. Deși inofensivă în cele mai multe cazuri, bacteria poate duce la decesul pacientului, din cauza mutațiilor unor tulpini.

Spălarea legumelor nu este întotdeauna suficientă, spun specialilștii de la RKI, care recomandă ca acestea să fie pregătite timp de zece minute la temperatura de 70 de grade Celsius pentru reducerea riscului de contaminare.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`