Bacalaureat 2024. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Istorie

Bacalaureat 2024. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Istorie

Marți, 02 iulie, elevii a susținut proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2024. Candidații au avut la dispoziție trei ore să rezolve subiectele la Istorie.

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Istorie

Elevii au avut de rezolvat trei subiecte.

Subiectul I – La exercițiul 1, elevii au numit lupta din 1595, menționată în textul-suport B. La exercițiul 2, au avut de precizat, din sursa A, o informația referitoare la acțiunile otomanilor din 1462. La exercițiul 3, elevii au avut de precizat un domn al Țării Românești la care se referă textul A, respectiv textul B. La exercițiul 4, elevii au avut de precizat litera corespunzătoare textului care susține că domnul organizează o campanie militară în sudul Dunării. La exercițiul 5, elevii trebuiau să scrie o relație de cauză-efect stabilită între două informații selectate din sursa B și să precizeze rolul fiecăreia. La exercițiul 6, au avut de prezentat alte două acțiuni diplomatice la care au participat românii în secolele XV-XVI, diferită de cea menționată în sursa B. La exercițiul 7, candidații au avut de menționat o asemănare între două fapte istorice desfășurate de români în secolul XIV, scrie Hotnews.

Subiectul II – La exercițiul 1, elevii au avut de numit la exercițiul 1 o mare alianță precizată în fragmentul dat. La exercițiul 2, elevii au avut de numit secolul la care se referă sursa dată. La exercițiul 3, candidații la Istorie trebuiau să menționeze șeful guvernului din 1914 și o caracteristică a opiniei publice din România, din text. La exercițiul 4, trebuiau să menționeze din text două informații referitoare la evenimentele din 1917. La exercițiul 5, cerința cerea ca elevii să formuleze un punct de vedere referitor la acțiunile militare desfășurate în 1916, pe baza textului, și susținându-și opinia cu două informații din sursă. La exercițiul 6, elevii au argumentat, printr-un fapt istoric relevant, informația conform căreia democrația din România Mare se consolidează în perioada 1921-1930.

Subiectul III – Elevii au avut de elaborat un eseu despre România postbelică, în aproximativ două pagini.

Ce nu au voie să facă absolvenții în sala de examen

Candidații nu au voie să introducă în sălile de examen obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, dar și orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare, precum stick-uri de memorie, telefoane sau tablete. De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe sau însemnări.

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”