Bacalaureat 2020. Regulile pe care trebuie să le respecte școlile unde se vor susține examenele de Bac
Ministerul Educației și Protecției Sociale a anunțat caresunt măsurile pe care reprezentanții instituțiilorde învățământ vor fi obligate să le respecte în momentul în careelevii de clasa a XII-a se vor prezenta la unitățile școlarede care aparținpentru a susține examenul de Bacalaureat, în contextul pandemiei de Covid-19.
Aproximativ 15.000 de elevi se vor prezenta în data de 22 iunie la unitatea școlară de care aparține pentru a da prima probă la Bacalaureat.
Întregului personal al unităților de învățământ i se va măsura temperatura la intrarea în școală, iar eleviivor fi conduși de către un cadru didactic până la sala de clasă în care aceștia au fost repartizați în vederea susținerii examinării.
„Elevilor li se va lua temperatura, apoi vor parcurge un culoar bine definit, vor avea covoraşe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învăţământ în care se va realiza igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului, plus aerisirea”, a subliniat Monica Anisie.
Principalele măsuri care vor fi luate în rândul elevilor pentru a evita transmiterea noului virus de tip SARS-CoV-2 sunt purtarea unei măști de protecție, igienizarea mâinilor cu dezinfectant, impunerea distanțării sociale, verificarea temperaturii și spălarea mâinilor timp de 20 de secunde cu apă și săpun.
Mai multe voci au susținut de-a lungul timpului, în contextul malariei deCOVID-19și al desfășurării cursurilor școlare la distanță, că atâtexamenele de Capacitate, câtși Bacalaureatul ar trebui să fie anulate și înlocuite cu mediile de sfârșit de an.
Anisie: Nu trebuie să se renunţe la aceste evaluări
În acest sens, ministrul Educației,Monica Anisie, a explicat faptul că în România s-a stabilit susținerea acestor examene, în condițiile în care există părinţi care susţin că nu trebuie să se renunţe la aceste evaluări.
„Sunt voci care susţin acest lucruşi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin că nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale. Am primit, la minister, numeroase petiţii în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la evaluarea naţională şi 20% contează şi mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care vor susţine evaluarea naţională sunt avantajaţi, nu pe baza mediilor din 5-8, dar ca să răspundem categoric trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor”, a subliniat ministrul Educaţiei.
Ministrul Anisie a precizat că examenul de Evaluare Naţională va începe pe data de 15 iunie, iar cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Ea a explicat că în acest an, elementul de noutate va fi reprezentat de schimbările apărute la examenele de certificare a competenţelor profesionale.
„Decizia este deja luată, şi anume că examenul de Evaluare naţională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competenţelor profesionale. Este vorba de certificarea competenţelor pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor. Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor”, a spus Monica Anisie.
Cursurile au fost suspendateîncepând din 11 martie
Amintim că începând din 11 martie, după ce noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 a început să se extindă pe teritoriul României, cursurile au fost suspendate în învățământul preuniversitar. Ulterior, rând pe rând, și instituțiile de învățământ superior au anunțat că își suspendă cursurile. De atunci, elevii și studenții au parcurs materia aferentă semestrului al doilea prin cursuri online sau în sistem de teleșcoală.