Bacalaureat 2020. Care este programa la Limba și literatura maternă

Publicat: 19 05. 2020, 17:44
FOTO: Pixabay.com

Examenul de Bacalaureat 2020 va începe la data de 22 iunie, iar programa pentru examenul de maturistate a fost publicată în Monitorul Oficial. În baza acesteia se vor realiza subiectele pe care elevii le vor rezolva în cele trei ore alocate probei pentru limba și literatura maternă.

Programele pentru Bacalaureat și Evalauarea Națională din acest an au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel a fost aprobată materia pe care elevii trebuie să o învețe pentru cele două examene și în funcție de care vor fi realizate subiectele pentru clasa a XII-a și a VIII-a.

Materia pentru semestrul al II-lea, eliminată

În contextul pandemiei cauzate de infecția cu noul coronavirus, programa pentru examenele susținute de elevii din anii terminali a fost modificată. Ministerul a eliminat materia pe care tinerii ar fi urmat să o pargurgă la ore în semestrul al II-lea, relatează Edupedu.ro.

Bacalaureat 2020: programa pentru limba și literatura maternă

Elevii din clasa a XII-a care au studiat o limbă maternă în cei patru ani de liceu, susțin în timpul examenului de Bacalaureat și proba la limba și literatura maternă. În România, în prezent sunt opt limbi în care elevii pot susține această probă. Lista probelor la limba și literatura maternă, din cadrul examenului de Bacalaureat din 2020 este următoare, după cum apare în programa publicată de Edu.ro: maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, italiană, ucraineană și turcă. Programa pentru examenul de bacalaureat 2020, la limba și literatura maternă este aici.

La finalul perioadei de examinare, elevii din țară care au susținut o probă la o limbă maternă, vor avea o notă în plus, ce se va adăuga la media finală.

Când începe examenul de Bacalaureat 2020

În contextul pandemiei, datele la care vor fi susținute probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat rămân cele stabilite la începutul anului. Competențele orale pe care elevii erau nevoiți să le susțină înainte problelor scrise vor fi însă echivalate cu mediile obținute în liceu sau cu notele obținute în urma unor examene susținute pentru dobândirea unor certificate de specialitate, relatează Libertatea.ro.

Astfel, datele la care probele scrise se vor susține sunt următoarele:

22 iunie – Limba și Literatura română

23 iunie – Limba și Literatura maternă

24 iunie – Proba obligatorie a profilului

Măsuri pentru susținerea examenului în timpul pandemiei

Pademia de COVID-19 a suspendat cursurile realizate în unitățile de învățământ din România și a condus la realizarea orelor în mediul online, pe diferite platforme video. Pentru susținerea examenelor finale însă, elevii de clasa a VII-a și a XII-a se vor întoarce la școală odată cu susținerea probelor scrise.

Accesul în incinata unităților de învățământ se va realiza doar cu mască, pe care elevii o vor purta în timpul celor trei ore alocate pentru rezolvare ausbiectelor și pe care o vor înlocui cu o mască nouă atunci când vor pleca de la examen. Elevilor li se va lua temperatura înainte să intre în școală.

Mai mult decât atât, adolescenții se vor dezinfecta la intrare în școală, iar accesul și ieșirea din unitățile de învățământ se vor face pe culoare separate, așa cum a explicat ministrul Educației, Monica Anisie.