Bac 2023. Primele rezultate ale examenului vor fi anunțate luni, după care se pot depune contestații

Bac 2023. Primele rezultate ale examenului vor fi anunțate luni, după care se pot depune contestații
Sursa foto: unsplash

Rezultatele examenului de bacalaureat se vor afișa în centrele de examen și online, luni, până la ora 12.00, după care se pot depune contestații, iar rezultatele finale se vor afișa în data de 7 iulie. În 2022 rata de promovare la bacalaureat, înainte de contestații, a fost de 73,3%, cea mai mare din ultimii 10 ani, iar după contestații a crescut la 75,2%.

Primele rezultate la bac

Luni, 3 iulie, sunt așteptate primele rezultate ale examenului de bacalaureat, informează news.ro.
Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00-18.00, chiar și prin mijloace electronice.
Cei care contestă rezultatul trebuie să completeze, să semneze și să depună o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că nota, în urma contestației, poate crește sau descrește.
Apoi, afișarea rezultatelor finale este așteptată în data de 7 iulie.
Rezultatele sunt anonime, fiecărui candidat îi este afișat un cod, nu numele acestuia.

În 2022, rata de promovare de 73,3%

În 2022, rata de promovare la bacalaureat a fost de 73,3%, cea mai mare din ultimii 10 ani, și 162 de elevi au obținut media 10. După contestații, rata de promovare a crescut la 75,2%. În plus, 30.377 de note au fost mărite și 15.986 au fost scăzute. 42 de licee au avut rata de promovare zero.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să aibă echivalate probele de evaluare a competențelor digitale și lingvistice, la probele scrise să aibă nota minim cinci, iar media finală la probele scrise să fie minim șase.
La bacalaureat s-au înscris peste 130.000 de candidați, dintre care peste 16.000 sunt din promoțiile anterioare.
Examenul a început în 26 iunie, cu proba la Limba și literatura română, în 27 iunie a fost proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, apoi a fost susținută proba la alegere a profilului, dintre care se putea alege una dintre cele 10 discipline, în funcție de profil: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie. Elevii care au absolvit licee într-o limbă minoritară, au trebuit să susțintă examenul la limba maternă, care a avut loc în 29 iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`