Artilerie grea şi avioane de luptă în mai multe localităţi din zona rurală. Zeci de comune din România au primit contra cost, prin hotărâre de Guvern, tehnică de luptă pentru a fi folosită în scopuri comemorative. Aşadar, patru localităţi din judeţul Galaţi au ajuns să deţină multe tunuri şi un avion militar IAR 93. Chiar şi şefii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au cerut şi primit două avioane de război, informează B1 TV.
În ultimii ani, Guvernul României a aprobat zeci de cereri în urma cărora tehnică militară casată în valoare de câteva milioane de lei a fost cedată în administrarea unor consilii locale, şcoli şi chiar biserici. Scopul acestor achiziţii ar fi, potrivit documentelor ataşate la hotărârile de Guvern, unul comemorativ adică acela de a pune în valoare o serie de monumente închinate eroilor neamului.
În acest context, în judeţul Galaţi, mai multe localităţi rurale şi-au luat în serios rolul militar şi s-au dotat cu tunuri şi avioane de luptă, ba chiar organizează periodic demonstraţii de tehnică militară performantă.
La Târgu Bujor de exemplu, după îndelungi tratative, au fost aduse după 1990, două tunuri de asalt din dotarea Armatei Române. Piesele de artilerie, datând din Al Doilea Război Mondial, fuseseră scoase „la pensie" de o unitate militară din Galaţi. În loc să ajungă la fier vechi, au fost preluate de primăria bujoreană, care le-a amplasat de-a dreapta şi de-a stânga statuii generalului Eremia Grigorescu. Gurile de foc sunt îndreptate spre spitalul din imediata apropiere.
Zeci de comune din România au primit tehnică de luptă pentru a fi folosită în scopuri comemorative
#DIRECT_ONE_zectgj#
Prima comună din judeţul Galaţi care s-a dotat cu arsenal militar a fost însă Matca. Aici localnicii au fost de acord cu achiziţionarea a două tunuri cu calibrul de 140 de milimetri. Preţul lor nu a fost mare, căci au fost cumpărate şi înregistrate în inventar la preţ de fier vechi, de 1.500 de lei, însă valoarea de întrebuinţare este una specială. Ca şi la Târgu Bujor, ele străjuiesc un monument.
Şi în localitatea Schela însă, acum cinci ani au fost cumpărate două tunuri. Sunt de 140 de milimetri, au cauciucurile bine umflate şi străjuiesc monumentul eroilor din faţa Primăriei.
Comuna Bălăbăneşti a dat însă lovitura cu un avion de luptă. Aparatul de zbor, model IAR 93, a fost adus în urmă cu patru ani de la o unitate militară din Câmpia Turzii şi este dezafectat. A fost cumpărat cu 2.500 de lei.
Chiar și Arhiepiscopia Românului şi Bacăului s-a dotat cu două avioane de luptă. Este vorba despre avioane MIG 21 şi IAR 93 dezafectate de dotările specific militare, în valoare totală de peste două milioane de lei.