Români evacuaţi din China cu ajutorul Marii Britanii şi al Forţele Aeriene Române. Cum se prezintă starea lor de sănătate și ce măsuri de precauție va aplica Ministerul Sănătății (FOTO)

Sursă foto: MapN

Doi români aflați în regiunea chineză Wuhan au fost aduşi înapoi în țară cu ajutorul Marii Britanii şi al Forţele Aeriene Române, se aratăîntr-un comunicat de presa al Ministerului Apărării Naţionale (MapN), de duminică.

Cei doi români au părăsit China cu un avion britanic, prin intermediul unor zboruri de evacuare medicală desfășurate în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Ulterior au fost transferați de pe teritoriul britanic în Germania, cu o aeronavă germană, iar de acolo au fost preluați de către o aeronavă tip „C-27J Spartan” a Forţelor Aeriene Române.

Pe toată durata zborului spre România au fost însoţiţi şi de o echipă medicală aparținând SMURD București.De altfel, aeronava era şi configurată pentru misiuni de evacuare medicală și avea instalată o cameră specială de izolare.

Potrivit Ministerului Sănătății, cei doi români au o stare de sănătate bună, însă chiar şi-aşa, pentru următoarele două săptămâni vor rămâne sub supraveghere.

„Starea de sănătate a celor doi bărbați este bună și nu sunt confirmați până în acest moment cu coronavirus. Cele două persoane sunt asimptomatice, sunt în curs de testare și, conform procedurilor, vor rămâne încă 14 zile sub supraveghere medicală într-un spațiu special destinat din București, în care sunt respectate condițiile de izolare”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presa separat de cel al MapN.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Beijing, Londra și Berlin, a întreprins demersurile necesare atât pe lângă autoritățile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, cât și pe lângă autoritățile chineze pentru facilitarea operațiunilor de ieșire de pe teritoriul chinez a cetățenilor români, având în vedere restricțiile existente în zonă. Totodată, Ambasada României la Beijing a păstrat în permanență legătura cu cei doi cetățeni români, inclusiv pe parcursul desfășurării operațiunilor necesare repatrierii”, indică comunicatul MapN.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`