Patru asociaţii de magistraţi şi procurori s-au arătat, luni seara, „consternate” de conţinutul „incomplet şi inexact” al Memorandumului adoptat de Guvernul prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
„Asociaţiile au luat act cu consternare de conţinutul incomplet şi inexact al Memorandumului adoptat de Guvernul României în dată de 27.12.2019, prin care Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a propus desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)”, se arată în comunicatul de presă comun.
Semnatarii actului de presă fiind Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR).
Potrivitasociaţiilor, din cuprinsul Memorandum-ului Guvernului rezultă că una din raţiunile adoptării documentului, este: ”(…) o schimbare corespunzătoare în poziţia statului român în faţă CJUE, deoarece, în observaţiile scrise anterioare, s-au susţinut, în esenţă, legalitatea şi oportunitatea înfiinţării acestei structuri speciale”.
Magistraţii afirmă că, în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii europene, Guvernul trebuia să prezinte motivele obiective care au dus la înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
Nu sunt, însă, precizate şi care sunt „motivele obiective”.
De asemenea, potrivit magistraţilor, situaţia creată prin acest Memorandum este: „lipsită de justificare şi, prin urmare, inadmisibilă, în condiţiile în care Curtea Constituţională a statuat expres că SIIJ constituie o garanţie legală a independenţei individuale a judecătorilor”.
Cele patru asociaţii au făcut aceste precizări în ciuda faptului că atât Comisia de la Veneţia, cât şi Uniunea Europeană (prin vocea Comisiei) au cerut desfiinţarea Secţiei Speciale.
”Solicităm Guvernului Orban să lase de-o parte jocurile politice şi să nu uite că reprezintă România”, au mai spus asociaţiile de magistraţi.
„Prin urmare, Guvernul României are obligaţia de a prezenta cauzele şi argumentele obiective care au stat la baza înfiinţării SIIJ, ca structura în cadrul Parchetului General, cu garanţii sporite de profesionalism şi în afara controlului politic, în scopul garantării independentei judecătorilor, precum şi a independenţei procurorilor în îndeplinirea actelor ce le sunt date în competenţa”, se mai arăta în comunicat.
Comunicatul de presa poate fi citit integral AICI.