Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european: Acord între echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE

Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european: Acord între echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi va deveni procuror-șef european. Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a ajuns, marți, la un acord cu reprezentanții Consiliului Uniunii Europene cu privire la numirea fostei șefe DNA în fruntea Parchetului European.

După o procedură întinsă pe mai multe luni, Kovesi şi-a învins contracandidații din partea Germaniei şi a Franței. Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis pe, 19 iulie, lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kovesi. Bonhert a fost numit în funcția de Procuror Național Financiar în Franța, echivalentul DNA.

Kovesi se va putea ocupa de toate dosarele de fraude cu fonduri europene. Cel mai cunoscut exemplu este Tel Drum, firma care a fost controlată din umbră de Liviu Dragnea.

În urmă cu un an, Laura Codruța Kovesi trecea prin cel mai greu moment din cariera ei. Plecă de la DNA după ce președintele Klaus Iohannis a dat curs procedurii declanșate de ministrul de la acea vremea, Tudorel Toader. În timpul lui Kovesi, DNA a avut cea mai intensă activitate din istorie. Zeci de politicieni au fost încătuşaţi de procurori într-o campanie fără precedent împotriva corupției.

Scandalul a început însă după ce mai multe fragmente dintr-o ședință internă a DNA, în care procurorul-șef cerea ca dosarele cu nume mari să avanseze, s-au scurs în presă.

Totul a continuat cu dezvăluirile făcute de către Vlad Cosma și Sebastian Ghiță despre modul în care erau făcute anchetele la DNA Ploiești.

Pe 22 februarie 2018, Tudorel Toader a cedat presiunilor făcute de cei de la PSD și ALDE și a anunțat că o revocă pe Laura Codruța Kovesi. Toader i-a adus atunci acesteia nu mai puțin de 20 de acuzații. Cei doi au fost puși față în față în cadrul unei şedinţe a CSM.

Kovesi a mai rămas în fruntea DNA până în vara lui 2018, atunci când CCR a decis că refuzul Preşedinţiei de a o revoca pe Kovesi provoacă un conflict instituțional.

Nu au fost singurele scandaluri în care a fost implicată Kovesi. De-a lungul timpului aceasta a trebuit să dea explicații pentru prezenţa în sufrageria lui Gabriel Oprea în seara alegerilor din 2009 sau pentru presupusele legături cu Sebastian Ghiță. În plus, s-a trezit la rândul ei anchetată într-un dosar făcut de nou-înființata Secție Specială. Acuzațiile făcute în dosarul aducerii lui Nicolae Popa au fost, însă, desființate de magistrații Curții Supreme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`